Четвер, 19 Вересня, 2024
Бiльше

    У Польщі помолились за жертв концтабору Талергоф

    У неділю, 15 вересня, Його Преосвященство Архієпископ Паїсій у співслужінні протоієреїв Романа Дубеца, Владислава Канюка та прот. Ярослава Гриця відслужив молебень до святого Максима та панахиду за жертв Талергофу перед пам’ятником у Чарне.

    Після розстрілу культ отця Максима Сандовича як мученика за віру швидко поширився серед лемків і набував популярності, інформує пресслужба Польської Православної Церкви. Його пам’ять була тісно пов’язана з вшануванням жертв переслідувань Австро-Угорщини під час Першої світової війни. З 1934 року почали проводити урочисті заходи на честь отця Максима і жертв Талергофу в Чарне, що в Горлицькому повіті. До 20-річчя його мученицької смерті та трагедії Талергофу на кордоні сіл Чарне і Ясьонка було зведено пам’ятник із написом: «1914-1934 Пам’ятник мученику о. Максиму Сандовичу та Талергофцям, невинно страченим за віру». Урочисте освячення пам’ятника відбулося 9 вересня 1934 року за участі єпископа Острозького Симеона, вікарія Волинської єпархії. На заході були присутні 8 тисяч вірян. До 1938 року щорічно проводилися подібні заходи, перервані Другою світовою війною.

    Цього року, коли Польська ПЦ відзначає 100-річчя автокефалії та 90-ту річницю освячення пам’ятника, вперше на цьому місці була відслужена Божественна літургія 10 липня, після якої розпочалася піша проща на Святу Гору Явір.

    Традиційно молебень і панахида проводяться в неділю після свята Усікновення Голови Іоанна Хрестителя, що відбулося і цього року. Архієпископ Паїсій у своєму слові до вірян наголосив на ролі мучеництва в Православній Церкві, звернувши особливу увагу на постать єпископа Симеона (Івановського), одного з найближчих соратників митрополита Діонісія. Він відзначив риси цього забутого ієрарха, який присвятив себе відродженню Православ’я на Лемківщині: побожність, аполітичність і безкомпромісність у питаннях чистоти віри. Єпископ Симеон до кінця своїх днів залишався вірним заповіту святого Максима: “Хай живе святе Православ’я!” Єпископ Симеон помер у Вінниці, де й похований. Сьогодні до його могили приходять тисячі вірян, просячи допомоги у важкі моменти життя.

    Нагадаємо, митрополит Олександр сподівається, що Польська Православна Церква незабаром визнає ПЦУ. Також кілька місяців тому відбулась зустріч предстоятеля Польської Церкви з афонськими ченцями.

    Найсвіжіше

    Популярне