Неділя, 29 Вересня, 2024
Бiльше

    У ЗМІ пояснили, чи справді монахи Афону занепокоїлись через візит до них архієпископа Елпідофора

    Майбутній візит архієпископа Америки Елпідофора до афонської громади викликав значне хвилювання серед її членів.

    За інформацією orthodoxtimes.gr, стаття, яка просочилася з певного ЗМІ в США, викликала значне невдоволення в кількох монастирях Афону. У статті стверджується, що архієпископ Елпідофор визнаний «небажаною особою» (persona non grata) на Афоні, викликаючи хвилювання серед афонських ченців.

    Згідно з листом, який сьогодні опублікував orthodoxtimes.gr, афонська громада жодним чином не згадує про свій намір бунтувати і, отже, не вітати архієпископа Елпідофора.

    Лист до Вселенського Патріарха Варфоломія було надіслано 15/28 грудня минулого року.

    Тон і зміст листа для кожного, хто вміє читати, однозначні. Він короткий, простий і зрозумілий. Фотографії, опубліковані після відомого тепер хрещення дитини одностатевої пари, створюють хибне уявлення про позицію Церкви щодо одностатевих шлюбів.

    Це було «заперечення» афонців, яке жодним чином не можна розглядати як відмову прийняти Архиєрея Вселенського Патріархату, якби дехто не намагався «читати між рядками».

    Згідно з достовірними джерелами в афонській громаді, цей лист не стосується архієпископа Елпідофора. Скоріше, це висловлює занепокоєння з приводу плутанини фотографій хрещення одностатевої пари на тлі триваючих суспільних дебатів у Греції щодо одностатевих шлюбів та усиновлення.

    Ті самі джерела, які говорили з The Orthodox Times, припускають, що походження листа лежить у конкретному монастирі, намагаючись висловити свою стурбованість після візиту архієпископа Елпідофора та навмисно організувавши його витік до  обраного ЗМІ.

    Після цього було б його відтворення – як це було – відомими блогами, які звикли репостити «церковні новини».

    Всупереч інсинуаціям у листі, кілька кіл архієпархії, запрошених прокоментувати той факт, що архієпископа визнали «небажаним», підкреслюють широкий резонанс навколо візиту архієпископа Елпідофора. Вони підкреслюють хвилювання по обидва боки Атлантики через програму візиту та велику супроводжувальну делегацію.

    Стосовно статті, поширеної медіа грецької діаспори в Нью-Йорку, яку також відтворили деякі грецькі веб-сайти, кола в архієпархії відкидають її як очікувану спробу дезінформації. Вони сприймають це як систематичні зусилля того самого автора, який служить планам тих, хто люто прагне підірвати відносини між грецькою діаспорою, грецькою державою та Вселенським патріархатом, зокрема, проти архієпископа Елпідофора.

    Варто зазначити, що про нібито негативну реакцію афонітів на візит архієпископа Елпідофора вже написали проросійські ЗМІ в Греції (romfea.gr) і навіть митрополит РПЦ Лєонід (Горбачов).

    Найсвіжіше

    Популярне