Вівторок, 22 Жовтня, 2024
Бiльше

    В УПЦ (МП) вперше покарали священника за «пропаганду руського міра»

    Нещодавно у Криворізький єпархії УПЦ (що в єдності з МП) було заборонено у служінні священника Георгія Гладиша. Причиною заборони, за повідомленням телеграм-каналу єпархії, стала «діяльність, несумісна з пастирським служінням, пропаганда руського міра та проросійська агітація, а також порушення ухвал собору УПЦ від 27 травня 2022 р.». Таке покарання було накладено особисто митрополитом у Кривому Розі Єфремом.

    Особливий інтерес викликає саме формулювання, а саме «пропаганда руського міра та проросійська агітація». У середовищі УПЦ (що в єдності з МП) це, мабуть, перший випадок покарання священника-колаборанта за любов і пропаганду руського міра. Нагадаємо, що мережа рясніє численними доказами колаборантської діяльності священників і навіть єпископів УПЦ (що в єдності з МП), (чого вартий лишень випадок у Бородянці), проте покарань на жодного із них так і не накладено.

    За що ж саме покарали священника Георгія, і власне в чому проявлялась ця його пропаганда руського міра? Як повідомляє телеграм-канал «Веселий Піп» Гладиш регулярно розсилав іншим священникам, а також поширював у різних православних чатах повідомлення, в яких заперечував вступ України до ЄС та НАТО, і закликав до єднання із росією.

    У тому ж телеграм-каналі опублікували скріншоти таких повідомлень Гладиша. Зокрема, у них він говорить, що «розрив з росією і руським міром, російською церквою і вибір на користь НАТО та ЄС – це відмова від православного світобачення і його цінностей, задля підкорення новітнім католицьким та протестантським цінностям і західному антихристиянському секуляризму, що формують спотворене ядро ЄС-НАТОвской ідентичності». Сам же блок Нато, на думку того ж горе-отця, це «блок безпеки Західної цивілізації».

    Імовірно, що саме за ці повідомлення і був покараний священник Георгій. Чи може це покарання свідчити про те, що УПЦ (що в єдності з МП) нарешті розпочали боротьбу із колабораціонізмом у рядах її священнослужителів? Відповідь на це питання поки дати важко. Можливо, що саме священноначаліє горе-отця надивившись на випадки із тим же митрополитом Павлом, чи Тульчинським Іонафаном, вирішило у такий спосіб убезпечити себе від можливих проблем із українським правосуддям.

    Проте все-таки це є позитивний сигнал. Адже як ми казали раніше досі ж любов до руського міра і його пропаганда не ставали причиною покарань, а навпаки були підставою для заохочень від церковного керівництва. Сподіваємось, що у майбутньому в УПЦ (що в єдності з МП) вистачить сміливості уповні засуди єресь руського міра і покарати всіх колаборантів в рясах.

    Автор: Духовний Фронт України.

    Найсвіжіше

    Популярне