Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Зареєстровано петицію про альтернативну службу віруючих у воєнний час

    На сайті електронних петицій Президента України з’явилась петиція, що пропонує дозволити членам релігійних громад виконувати альтернативну, невійськову службу під час воєнного часу замість традиційної військової служби, відповідно до їхніх релігійних переконань.

    Зафіксовано звернення до Президента України з проханням внести зміни до законодавства, щоб члени релігійних громад могли виконувати альтернативну службу в період воєнного стану, у випадках коли їхні релігійні переконання суперечать участі у війні. Ця ініціатива вже набрала понад 4000 голосів за перший день після публікації.

    Законодавство України вже передбачає можливість альтернативної служби в мирний час, але не регламентує її під час військового стану. Петиція звертає увагу на необхідність розширення цієї можливості, наводячи приклади з Конституції України, яка підтримує права громадян на вільне вираження своїх релігійних переконань, навіть у часи кризи.

    Також у тексті петиції вказується на проблему відмови замінити військову службу на невійськову з боку Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (ТЦК). Відсутність відповідної нормативної бази створює юридичні колізії та невизначеність для громадян, чиї релігійні переконання суперечать обов’язковому військовому призову.

    Нагадаємо, на Волині організували табір для дітей військових. Також звільнені українські жінки-військові помолилися за мир у Меджугор’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне