Неділя, 23 Червня, 2024
Бiльше

    Греко-американський мільярдер: Росія прагне контролювати Вселенський патріархат і перетворити його на актив Росії

    Греко-американський бізнесмен Джон Каціматідіс, який здійснив американську мрію, володіючи десятьма супермаркетами Red Apple у Нью-Йорку до 25 років, висловив сум через рішення турецького уряду перетворити одну з найстаріших церков у світі на мечеть.

    «Я не думаю, що за нинішньої атмосфери в Туреччині це можна змінити», — сказав Каціматідіс в інтерв’ю ANA-MPA, передає orthodoxtimes.com

    Сьогодні Red Apple Group працює в секторах енергетики, авіації, роздрібної торгівлі та нерухомості, де працює понад 8000 людей.

    Нещодавно Каціматідіс відвідав Грецію як головний доповідач на 4-й Міжнародній конференції архонтів Вселенського патріархату з питань релігійної свободи, яка проходила в Афінах. В інтерв’ю він обговорив виклики, з якими стикається Вселенський Патріархат, підкресливши, що його основним противником є ​​Московський Патріархат, який прагне домінувати в Православній Церкві. Щодо перетворення собору Святої Софії та монастиря Хора на мечеті, він висловив скептицизм щодо того, що Туреччина скасує своє рішення.

    Каціматідіс також розповів про греко-американські відносини та майбутні вибори президента США. Стосовно 4-го Синоду Архонтів Вселенського Патріархату він пояснив його мету об’єднати Архонтів у всьому світі — від Європи до Північної Америки, Австралії та Азії — для створення потужнішої сили для захисту Вселенського Патріархату та Православної Церкви. Він зазначив, що безпосередньо перед Синодом відвідав святкування Мальтійського Лицарського Ордену в Нью-Йорку, інституції, подібної до Архонтів, які захищають Вселенського Патріарха.

    «У них 100 000 учасників по всьому світу. Ми маємо пройти довгий шлях, щоб вийти на глобальний рівень», – сказав він, підкресливши, що християнство зазнає нападів у всьому світі. «Ми всі повинні стати сильнішими, щоб захистити нашу релігію, наш спосіб життя!»

    Журналістка запитала Джона Каціматідіса про війну, яку Росія веде в Україні, та її наслідки для Вселенського Патріархату. «Росія прагне контролювати Вселенський патріархат і перетворити його на російський актив. Це питання виникло багато років тому, але ми вирішили його з президентом Клінтоном. Наразі ми старанно працюємо над політичним впливом у Сполучених Штатах — через Конгрес, Сенат, виконавчу владу та президентство. Це єдиний варіант, який мають Архонти. Вони повинні впливати на Сполучені Штати, оскільки це єдина нація, яка здатна захистити Патріархат і релігійну свободу», – сказав він.

    На запитання, чи може статися розкол у православ’ї через Московський патріархат, Каціматідіс відповів: «Росія є єдиною загрозою для патріархату. Росія хотіла б узурпувати позицію влади, яку займає Вселенський престол у Константинополі. Твердо віруючі в релігійну свободу в Сполучених Штатах є єдиними, хто може запобігти такому розколу».

    Щодо президента США Джо Байдена Каціматідіс висловив своє задоволення, відзначивши повагу Байдена до архієпископа Америки Елпідофора та отця Александроса Карлуцоса (отця Алекса). Він заявив, що Байден захистить Вселенський патріархат.

    Каціматідіс, близький друг Дональда Трампа, постійно висловлює свою повну підтримку кандидатури Трампа в президенти. На нещодавній конференції архонтів Вселенського патріархату в Афінах Каціматідіс і отець Александрос Карлуцос представили колишнього держсекретаря США Майка Помпео, якого Каціматідіс описав як одного з п’яти найрозумніших людей, яких він коли-небудь зустрічав.

    Після участі в офіційній вечері Архонтів Вселенського Патріархату в Заппейоні, що відзначає завершення їх 4-ї конференції, Каціматідіс вирушив до Нью-Йорка. Там він взяв участь в приватній вечері з 15 елітними прихильниками Дональда Трампа. Він описав, що Трамп був у гарному настрої, а вечерю назвав «чудовою». Коментуючи рішення Верховного суду, який визнав Трампа винним у злочинах, Каціматідіс сказав, що гості вечері порівняли судовий процес з американською комедією 1992 року «Мій двоюрідний брат Вінні».

    На запитання, хто, на його думку, стане наступним президентом Сполучених Штатів, Каціматідіс заявив, що результат ще невизначений. Він висловив переконання, що Дональд Трамп досить жорсткий, щоб зробити суттєві зміни: «До виборів залишилося п’ять місяців, і я вважаю, що вони будуть дуже близькими, приблизно 50-50. Президент Трамп має перевагу через численні напади в США. Американці обурені напливом іммігрантів і наркотиків. На наші університети впливають іноземні гроші. На мою думку, президент Трамп є єдиним, хто достатньо жорсткий, щоб вирішити ці проблеми. Сполученим Штатам потрібен достатньо сильний президент, щоб зберегти повагу з боку інших націй. Слабкий президент зрештою зашкодить Європі та вільному світу. За президента Трампа чотири роки не було війни, і Сполучені Штати користувалися глобальною повагою. Сильні Сполучені Штати збережуть Європу недоторканою та створять ще сильнішу НАТО».

    Стосовно греко-американських відносин Джон Каціматідіс назвав їх «чудовими». Однак він підкреслив стратегічне значення Туреччини в поточній глобальній кризі, назвавши її «цінною в новій холодній війні». Каціматідіс уточнив: «Позиція Туреччини робить її цінною для США в новій динаміці холодної війни, що включає НАТО проти Китаю, Росії та Ірану. У США це розуміють. Згадайте, що було в Ізраїлі!»

    На запитання  про траєкторію Росії за президентства Путіна Каціматідіс зазначив: «Агресія Росії та Китаю почалася після відходу президента Трампа від влади. Президент Байден не діяв рішуче. Тривала слабкість у відповіді Вашингтона дозволить Китаю, Росії та Ірану продовжувати свої агресивні дії. Росія та Іран дуже розбагатіли після того, як президент Байден спробував закрити використання викопного палива в Америці. Ціна на нафту подвоїлася, збагативши обидві країни. Іран став настільки багатим, що почав фінансувати терористичні групи, такі як ХАМАС, Хуси та Хезболла. За президента Трампа Іран був обмежений видобутком 400 000 барелів на день за ціною близько 50 доларів за барель. За президента Байдена Іран видобуває 4 мільйони барелів на день за вдвічі вищою ціною. Це зробило Іран дуже багатим і здатним фінансувати тероризм», – сказав він.

    Нагадаємо, митрополит Еммануїл закликає архонтів Вселенського патріархату до духовної опіки в сучасному світі.

    Найсвіжіше

    Популярне