Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Митрополит із Охридської архієпархії: Я не знаю, чому ми не визнаємо Церкву України

    «Ми завжди будемо Македонською Православною Церквою, як би до нас не зверталися. Наскільки мені відомо, ми не зобов’язані вносити конституційні зміни, щоб змінити нашу назву, але лише у наших взаєминах, звертаючись до Вселенського Патріархату, ми маємо називати себе Охридською Архиєпархією», – сказав митрополит Поемен, митрополит Європи в Охридській Архієпархії, в інтерв’ю TV Sitel, передає Духовний Фронт України.

    Він відповів на запитання щодо заяви архієпископа Стефана про те, що їхню церкву просять виключити слово «македонська» як умову надання Томосу про автокефалію від Вселенського патріархату.

    Митрополит Помен вважає, що запити Вселенського патріархату про надання Томосу про автокефалію не є надто вимогливими і що можна знайти рішення. «Це не нове, — сказав він і додав, — є три умови: використання назви, питання власності в діаспорі та співслужіння з Церквою України. Ці проблеми не є непереборними і їх можна вирішити шляхом діалогу».

    Він висловив збентеження з приводу жорсткої позиції Охридської архієпархії щодо визнання Церкви України та необхідності її аналізу Священним Синодом.

    “Мені не зрозуміло чому вони мають таке жорстке ставлення…визнання Православної Церкви України походить від того ж джерела, що й визнання нашої Церкви”, – сказав єрарх.

    Він припустив, що це може бути пов’язано з певною симпатією до Російської Церкви, але вважає, що це питання теж можна вирішити.

    Стосовно передачі майна в діаспорі митрополит Поемен зазначив, що йдеться про церковні маєтки, побудовані діаспорою, деяким з яких понад століття. На відміну від Церкви в Україні, яка не має власності в діаспорі, «Македонська Православна Церква» вважає неприпустимим віддавати нерухомість, побудовану в минулому.

    “Повторюю, не йдеться про відчуження майна – лише про пошук способу визнання їхньої юрисдикції у православному світі. Вірю, ми сядемо і вирішимо це питання”.

    Однак він підкреслив, що це не є чіткою вимогою. «Хоч зараз це може здатися прийнятним, тим більше, що багато українців роз’їхалися по світу, для нас неприйнятно віддавати те, що було побудовано в минулому. Жодна церква не віддасть своє майно. Архієпископ пояснив, що якби всі інші церкви передали діаспору Вселенському патріархату, ми б також розглянули можливість приєднання», — сказав він.

    Найсвіжіше

    Популярне