Неділя, 16 Червня, 2024
Бiльше

    Порушення релігійних свобод на горі Афон

    Сайт Світло Фанара описує ситуацію з порушенням релігійних свобод на Афоні. Згідно зі статтею, близько 35-40 осіб, одягнених у ряси, але які не є ченцями Православної Церкви, незаконно зайняли Святий монастир Есфігмен.

    Ці особи належать до релігійної групи під назвою “Церква істинних православних християн Греції”. У статті йдеться про те, що рейдери вчиняють насильницькі дії проти православних монахів і незаконно експлуатують речі монастиря. Незважаючи на рішення судів, грецька влада не втручається, щоб виконати ці рішення. У статті також описується походження і структура цієї “Церкви істинних православних християн”.

    – Що відбувається?

    De facto заблоковано вхід, проживання та виконання релігійних обов’язків ченцями Східної Православної Церкви на історичній території їх монастиря Есфігмену, через окупацію сторонніми людьми, не пов’язаними з Афоном та Церквою. Життя православних ченців перебуває під загрозою через акти насильства, побиття, кидання вибухових пристроїв тощо на території Афону, навіть у Карієсі, зовсім поруч з поліцейською дільницею та Цивільною адміністрацією Афону. Кордони Афону на узбережжі Коміца в Халкідікі залишаються фактично незахищеними для доступу рейдерів, незаконного переміщення людей і товарів без жодного контролю, що може бути використано злочинцем чи агентом із злочинною метою.

    – Чому це відбувається?

    Попри рішення Святої Громади Афону, Вселенського Патріархату Константинополя та грецьких судових органів, відповідні органи грецької держави, відповідальні за виконання цих рішень, відмовляються їх виконувати, порушуючи свій обов’язок.

    – Хто ці люди, що залишаються незаконно окуповувати афонські будівлі та землі, порушуючи права православних ченців?

    Це близько 35-40 людей, які носять ряси, хоча вони не є ченцями чи священниками Східної Православної Церкви. Керівна група та більшість у релігійному сенсі належать до релігійної юридичної особи із штаб-квартирою в Афінах під назвою “Церква Істинних Православних Християн Греції”.

    Лідер окупації виступає на народних зборах у містах Греції, використовуючи славу афонського ігумена, титулу, якого у нього немає, висловлюючись про “грецького Гітлера”.

    Лідер відомої партії грецького парламенту визнав у телевізійній програмі фінансування рейдерів через незаконні фінансові операції.

    Ці рейдери незаконно вивозять речі із афонської землі до Росії та Сербії. Окупанти, здається, підтримують один одного з різними крайніми правими партіями. Росіяни з націоналістичним імперським прапором пройшли парадом та зняли на відео свій вхід до окупованих територій монастиря.

    Щоб висвітлити ці події, вже опубліковані самими виконавцями, окупанти у 2022 році подали позов проти ігумена монастиря Есфігмену Варфоломія, щоб обмежити його публічні скарги на рейдерство. Прокуратура досі (травень 2024 року) тримає цю справу відкритою.

    Всередині монастиря сторонні особи зневажають священні місця, а православних християн перехрещують. Будівлі монастиря та реліквії перебувають під загрозою.

    Рейдери, які не є вірними Східної Православної Церкви, не визнають святості святих Паїсія та Порфирія і кидають на них богохульні образи.

    – Що таке “Церква Істинних Православних Християн Греції”?

    Це найбільша “церква ІПХ” у Греції з-поміж багатьох, що існують з подібними назвами та вченнями. Нинішній лідер цієї релігійної юридичної особи – так званий “Архієпископ Афін і всієї Греції” Калінікос Сарантопулос.

    Ця “церква” сформувалася як “ієрархія” у 1962 році через “вибори” за участі імперських росіян з Америки (РПЦЗ). Сьогодні їхня “єрархія” поширюється на різні міста Греції та країни, наприклад США, з “єрархами”, такими як “Митрополит Пірейський” Геронтій Лударос, “Митрополит Аттики та Віотії” Хризостом та інші.

    “Єрархи” цієї “церкви” були зачинателями протестних акцій на підтримку лідера рейдерства, писали статті на його захист, включали його до зібрань своєї “церкви” тощо.

    Ця “церква” відрізняє свої догмати від догматів Східної Православної Церкви, вводячи нові догмати, такі як догмат про святість “традиційного календаря”.

    – Коли почалася і як розвивалася окупація монастиря Есфігмену?

    Нинішній лідер рейдерів потрапив на Афон під час диктатури, скориставшись станом заворушень і безладу, що панував на Афоні. Афон і Патріархат намагалися протягом багатьох років мирно вирішити це питання. Патріархат остаточно вирішив це питання у 2002 році. Окупанти відмовляються виїхати, погрожуючи вбивствами, самогубствами та підривом історичної будівлі монастиря. Існує також другі рейдери в Карьяхо, звідки час від часу відбуваються рейди з побиттям православних ченців і киданням коктейлів Молотова.

    – Який зв’язок між Афоном, Вселенським Патріархатом і грецькою державою?

    Афон є автономною частиною грецької території.

    Згідно із Статутним Актом Афону, який є частиною Конституції Греції, за дотримання порядку на Афоні відповідають відповідні органи грецької держави, тобто грецька поліція, цивільним керівником якої є чинний Міністр громадянського захисту.

    Афон є канонічною територією Вселенського Патріархату Константинополя. Вселенський Патріарх є єпископом і духовним пастирем Афону.

    Вселенський Патріархат визначає і контролює, чи ті, хто живе на Афоні, дотримуються і вірять у догмати православної віри, а не в протилежне, як стверджують рейдери на Афоні.

    Різні сили та держави намагаються розколоти єдність Афону під Вселенським Патріархатом з метою більш широких геополітичних вигод, як це це було зафіксовано в історії минулого століття.

    Нагадаємо, відбулася презентація проєкту «Україна-Афон 2024-2025 рр. Відродження. Відновлення».

    Найсвіжіше

    Популярне