П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Страх перед “забороною” та недовіра: чому кліру УПЦ важко перейти до ПЦУ

    Найбільш парадоксальною причиною відмови кліриків переходити до Православної Церкви України є містичний страх.

    Так вважає протоієрей ПЦУ Андрій Дудченко, викладач Київської богословської академії, пише Еспрессо.

    Першою згаданою причиною є страх перед “забороною” від єпископів УПЦ, яку ті накладають на священників за перехід до ПЦУ. Як приклад, Сумський митрополит УПЦ Євлогій Гутченко не лише “заборонив у священнослужінні” священника Олександра Карпеця за перехід, а й відлучив його на 25 років від Причастя, додавши:

    >”Якщо ж ви, попри заборону та відлучення, насмілитесь звершувати “богослужіння” чи будь-які “священницькі дії”, то в такому випадку всі вони будуть безблагодатними, недійсними й недієвими. У Божественній літургії хліб нехай не перетвориться на Пречисте Тіло Христове, а вино не перетвориться на Пречисту Кров Христову. То ж за свої безчинства нехай буде Олександр Карпець “яко другий Юда”.

    Для багатьох священників УПЦ загроза такої заборони викликає містичний страх, хоча з погляду ПЦУ та Вселенського Патріархату ці заборони не мають канонічної сили.

    >Але для священника, який роками чи десятиліттями служив в УПЦ, загроза отримати від свого єпископа розпорядження про заборону служити чи навіть причащатися, може викликати містичний страх.

    Другою причиною є побоювання, що ПЦУ не є “справжньою” Церквою, в зв’язку з парадигмою про “безблагодатність розкольників”, що культивувалася в УПЦ.

    >Знову ж таки, за такої мотивації я бачу містичний страх опинитися там, де немає благодаті, де хліб і вино не стають Тілом і Кров’ю Христовими.

    Третьою причиною є негативний імідж ПЦУ, який активно створюють та підживлюють медіаресурси УПЦ, висвітлюючи окремі конфліктні ситуації як загальну тенденцію “захоплень” храмів, вважає Дутченко.

    Найсвіжіше

    Популярне