Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    ПАРЄ назвала РПЦ ідеологічним продовженням режиму Путіна , співучасницею злочинів

    Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції назвала Росію за правління Владіміра Путіна диктатурою і запропонувала жорсткі заходи проти російської влади.

    Документ був ухвалений 17 квітня, а оприлюднений на сайті ПАРЄ сьогодні.

    Смерть Навального у резолюції названа вбивством, повну відповідальність за яке несе російська держава. ПАРЄ також закликала запровадити санкції проти близько 50 осіб, які прямо причетні, на думку асамблеї, до переслідування Навального (деякі з них уже присутні у списках санкцій).

    “Режим Владіміра Путіна дотримується неоімперіалістичної ідеології Русского міра («русского міра»), яку Кремль перетворив на інструмент для розпалювання війни. Ця ідеологія використовується, щоб знищити залишки демократії, мілітаризувати російське суспільство та виправдати зовнішню агресію з метою розширення кордонів Російської Федерації, щоб включити всі території, які колись були під російським пануванням, включаючи Україну. Єрархія Московського Патріархату РПЦ, включно з Патріархом Кірілом, відстоює ідеологію «Русского мира», оголошуючи війну проти України та «сатанинського» Заходу «священною війною всіх росіян», закликаючи православних до самопожертви себе за свою країну. Асамблея приголомшена таким зловживанням релігією та спотворенням християнської православної традиції режимом Владіміра Путіна та його ставлениками в єрархії Московського Патріархату. Асамблея засуджує таку риторику та підкреслює, що підбурювання до злочину агресії, геноциду та військових злочинів саме по собі є злочином. Асамблея закликає всі держави розглядати патріарха Кіріла та російську православну єрархію як ідеологічне продовження режиму Владіміра Путіна, співучасника військових злочинів і злочинів проти людства, що здійснюються від імені Російської Федерації та ідеології «Русского мира», – йдеться в тексті резолюції.

    Президентські вибори, які відбулися в Росії в березні, названі в резолюції нелегітимними (ще в 2023 році ПАРЄ ухвалила резолюції про невизнання Путіна легітимним президентом).

    У документі міститься заклик негайно надати Україні необхідну зброю і боєприпаси, посилити санкції проти Росії, боротися за звільнення або обмін політв’язнів, які перебувають у в’язницях у Росії й Білорусі, використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні й створити міжнародний трибунал для розслідування злочину агресії з боку російського керівництва. Крім іншого, у ПАРЄ заявили, що російські нафтопереробні заводи мають вважатися законними військовими цілями (раніше, зокрема, представники адміністрації США критикували українські удари по цих заводах).

    Резолюція також містить заклик до діалогу з демократичними силами Росії й Білорусі, зокрема до призначення спеціального доповідача щодо контактів із ними.

    Росію виключили з Ради Європи невдовзі після широкомасштабного вторгнення в Україну в 2022 році і, відповідно, вона не бере участі у роботі ПАРЄ. Резолюції ПАРЄ, по суті, мають рекомендаційний характер: асамблея не має можливості зобов’язати країни – члени Ради Європи виконувати їх.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка не сподобається Путіну і Гундяєву.

    Найсвіжіше

    Популярне