Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Румунський патріарх Даниїл закликав до смирення та щирого покаяння

    Патріарх Румунський Даниїл звернувся до віруючих з напутнім словом на початку Великого посту, закликаючи до поєднання добрих справ із смиренням митаря.

    Патріарх Даниїл зазначив, що православні віруючі вступили в інтенсивний час підготовки: “час покаяння, сезон духовного приготування, сходження до воскресіння. Спочатку до воскресіння душі від смерті, спричиненої гріхом, а потім до Воскресіння як Святої Пасхи”, повідомляє orthodoxtimes.com

    “Триодіон – це час інтенсивної духовної підготовки, а перші чотири підготовчі неділі свідчать про те, що протягом цього сезону є чотири головні справи: смиренна молитва, щире покаяння, щедра милостиня та піст або стриманість”.

    “Ці чотири справи переплетені”, – сказав Патріарх 25 лютого.

    “Вони постійно присутні протягом цього періоду, і Церква постановила, що ці підготовчі неділі привчають нас до всього Великого посту, адже ці чотири великі дії означають одухотворення душі та тіла. Протягом цього періоду ми більше молимося, інтенсивніше каємося, частіше причащаємося, даємо милостиню та утримуємося від їжі та гріхів”.

    “Цей Великий піст – це духовна школа”, – додав Патріарх.

    Митар і фарисей

    “Тому перша неділя Триодіону ставить перед нами смиренну молитву грішного митаря на противагу зухвалій і зневажливій молитві фарисея, який вважав себе праведним чоловіком і дякував Богові, що він не такий, як інші”.

    Патріарх Румунський визнав дивовижним, як Євангеліє першої неділі Тріоді в такій короткій кількості слів змальовує духовні стани та несхожість зовнішності двох осіб, змальованих у притчі:”Фарисей під час молитви стоїть прямо, гордо, сміливо і молиться подумки, тобто без слів, молиться думкою і за себе. Фарисей перетворює подяку Богу на самозадоволення. Він не дякує Богові за допомогу в добрих справах, але дякує Йому за те, що має можливість порівняти себе з іншими, яких він судить і зневажає. Отже, він є людиною, яка формально молиться, але під час молитви прославляє себе, а не Бога”.

    “З іншого боку, митар на певній відстані навіть не хотів підвести очі до неба, але бив себе в груди на знак смирення і печалі, кажучи: Боже, будь милостивий до мене, грішного! Він лише сказав, що Божа милість – це єдине, що може його пробачити і спасти. Він не говорить, які гріхи вчинив, нічого про себе, але лише просить Божої милості в повному смиренні”.

    “Ось чому Спаситель каже, що митар пішов додому більш виправданим, ніж фарисей”, – зазначив патріарх Даниїл.

    “Бо всякий, хто підноситься, буде принижений, а хто принижується, буде піднесений” – це висновок притчі. “Цю рефлексивну форму, що використовується тут, можна перекласти так: Хто підносить себе, буде принижений, а Бог піднесе того, хто принижується”, – сказав патріарх Даниїл.

    Перефразовуючи піснеспів утрені першої неділі Тріоді, Патріарх Даниїл закликав: “Робімо добрі діла і плекаймо смирення. Від фарисея навчімося добрих справ, а від митаря – смирення, і, поєднуючи добрі справи зі смиренням, будемо догоджати Богові”.

    Нагадаємо, голова Союзу українців у Румунії подякував Сучавській архієпархії за підтримку біженців.

    Найсвіжіше

    Популярне