Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію в монастирі Халки

    6 лютого 2024 року, в день пам’яті святого Фотія, Патріарха Константинопольського та засновника монастиря Святої Трійці на острові Халки, Патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію в соборі цього монастиря.

    Про це повідомляє fosfanariou.gr

    За богослужінням молились: Митрополит Герман Деркійський, голова Наглядової ради монастиря, митрополит Принкіпоніський Димитрій; митрополит Селиврійський Максим й інші єрархи. Також були присутні професори Христоф Маркшіс, президент Академії наук і гуманітарних досліджень Берліна-Бранденбурга, колишній Прусської академії, та Жеральд Хауг, президент Німецької національної академії наук.

    Після літургії Патріарх Варфоломій виголосив проповідь в актовій залі Халкідоnської богословської школи, яка розміщена на території монастиря.

    Патріарх нагадав, що школа діяла з 1844 по 1971 рік, виховавaвши понад 900 випускників, які служили єпископами, священиками та викладачами.

    Патріарх Варфоломій підкреслив, що Халкідонська школа була “богословською майстернею”, “залізним богословським хребтом” та “мозковим центром” Фанару, його кадровим резервом.

    Патріарх також зазначив, що школа була відкритою до діалогу з іншими християнськими конфесіями.

    Патріарх Варфоломій приділив значну увагу постаті святого Фотія, відзначивши його всебічну діяльність в політичній, культурній та церковній сферах.

    Патріарх підкреслив, що святий Фотій був видатним богословом, який використовував свої знання для захисту православної віри. Патріарх Варфоломій висловив радість з приводу початку реконструкції та оновлення будівель богословської школи.

    Патріарх подякував архонту Афанасію Мартіну за фінансування цієї роботи.

    Патріарх також подякував настоятелю монастиря єпископу Кассіану та членам Наглядової ради за їхню турботу про монастир.

    На закінчення Патріарх Варфоломій англійською мовою привітав генерального консула США в Константинополі, а італійською мовою – ігумена монастиря Бозе та членів його братства.

    Найсвіжіше

    Популярне