Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Олександр (Драбинко) про статус УПЦ (МП): “Це частина Московського патріархату”

    Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко), архієрей Православної церкви України (ПЦУ) прокоментував канонічний статус Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату.

    Єрарх в інтерв’ю для проєкту “Різні люди” зазначив, що поняття “незалежна самокерована церква з правами широкої автономії”, як це прописано в грамоті патріарха Алексія II від 1990 року, не існує в канонічному праві.

    “В канонічному православії… не існує такого статусу як “незалежна самокерована церква з правами широкої автономії”. Є церква автокефальна, є церква автономна, статуси існують церкви, є статус екзархату, а от Українська Православна Церква, як ми її називаємо не Московського патріархату, як вона сьогодні себе іменує, являється на сьогоднішній день з точки зору канонічного права сукупністю єпархії російської Православної церкви на території держави України“, – сказав він.

    Митрополит підкреслив, що УПЦ (МП) не має жодного з трьох канонічних статусів: “...жоден із цих трьох статусів не притаманний на сьогоднішній день тій структурі яка іменується Українською Православною Церквою.”

    Митрополит ПЦУ пояснив, що для отримання автокефалії Церква має отримати автокефалію від Матері-Церкви, як це зробила ПЦУ.

    «Для того щоб отримати статус автокефалі необхідно отримати її від матері церкви, як це зробила частина Української Православної Церкви, бувший Київський Патріархат, бувша Автокефальна церква і частина єпископів тобто я і владика Симеон від Української Православної Церкви, отримали від Матері-Церкви Константинопольської, яка відновила 10-го жовтня 2018 року статус Київської митрополії Константинопольського патріархату в Україні, який був узурпований 1686 року. Так от той акт 1686 року був скасований, Константинополь відновив свою юрисдикцію над українською церквою і цій частині Української церкви дарував автокефалію. Такий був процес», – пояснив митрополит Олександр.

    Він зазначив, що Константинопольський патріархат, як Мати-церква для української православної церкви, має право вирішувати питання її статусу.

    «Той хто думає, що він сьогодні знаходиться в Українській православній церкві, бо в Московському патріархаті — вони не знаходяться там. Вони знаходяться в Українській православній церкві відновленій Константинопольським патріархатом, але вони поки що цього не знають», – сказав митрополит.

    Єрарх також підкреслив, що права широкої автономії, надані УПЦ (МП) грамотою 1990 року, не свідчать про її канонічну автономію: “Права широкої автономії – це не статус автономії.”

    На думку митрополита, з точки зору канонічного права УПЦ (МП) є частиною Московського патріархату: “Згідно канонічного права УПЦ – це частина Московського патріархату і так сприймається іншими помісними церквами.

    Найсвіжіше

    Популярне