Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Покровську церкву на Подолі відреставруюють

    У Києві проведуть реставрацію Покровської церкви. В пам’ятці архітектури XVIII століття проведуть укріплення стін та їх гідроізоляцію. Роботи триватимуть протягом року.

    Відповідний тендер з’явився на сайті Prozorro.

    У кошторисі запланували ремонт фундаментів, вікон, даху та фасаду. Також відреставрують металеві хрести, зокрема, оновлять позолоту.

    Загальна очікувана вартість проєкту — 122 977 399 грн. Реставрацію планують закінчити до 20 грудня 2024 року.

    Повідомляється, що аукціон має початися 4 грудня, він і визначить виконавця робіт з капремонту. Пропозиції прийматимуть до суботи, 2 грудня. Замовником робіт є Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій.

    Згідно з тендерною документацією, виконавець повинен буде провести роботи з відбивання штукатурки та бетону зі стін, розшити шви раніше змурованої цегляної кладки, провести ремонт поверхні цегляних стін, провести гідроізоляційні роботи, посилити фундамент стін церкви (для цього доведеться викопувати траншеї до 5 метрів).

    За ці роботи планують сплатити 122,9 млн грн, а сама реставрація триватиме протягом року, до 20 грудня 2024-го. Також відомо, що до Держаудитслужби звернулись двоє громадян зі скаргою. В першій йдеться про недоцільність необґрунтованих витрат у військовий час, що, на думку скаржника, порушує законодавство у сфері закупівель. В другому також йдеться про “недоцільну витрату коштів під час війни”.

    Церква Покрови Пресвятої Богородиці є чинною мурованою церквою, вона розташована на київському Подолі (вул. Покровська), належить до Київської єпархії ПЦУ. Її було побудовано на кошти грецького купця Миколи Таревіота 1685 року на місці вірменської церкви Різдва Богородиці (згоріла під час великої пожежі 1651 року).

    За 100 років, у 1766-1772 рр., архітектор Іван Григорович-Барський удосконалив будівлю, звівши сучасну двоповерхову муровану церкву у вигляді тріконха, увінчаного трьома куполами. 1811-го церква постраждала від ще однієї пожежі, після чого змінилася форма куполів, також було втрачено ліпнину з фасадів.

    Найсвіжіше

    Популярне