Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) лобіює у США і скаржиться на утиски в Україні, – “Голос Америки”

    Останніми тижнями у США почала лунати критика на адресу українського уряду в обмеженні релігійних свобод в країні.

    Як з’ясував “Голос Америки”, принаймні частково це походить від кампанії, яку здійснюють американські лобісти, що представляють інтереси Української православної церкви (що в єдності з МП).

    “Парламент зробив це лише минулого тижня за підтримки наших доларів”, – заявив Вівек Рамасвамі.

    “Парламент зробив це лише минулого тижня за підтримки наших доларів”, – заявив Вівек Рамасвамі під час республіканських дебатів у Маямі.

    В ефірі Fox News юрист УПЦ Роберт Амстердам звинуватив уряд України у “забороні цілої християнської конфесії”.

    Лобісти стверджують, що законопроект 8371 фактично заборонить діяльність УПЦ в Україні. “Формально законопроект вносить зміни до чинного законодавства України щодо гарантування свободи віросповідання, встановлюючи, що “Діяльність релігійних організацій, пов’язаних із центрами впливу релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України, не допускаються””, – пише експерт Вільям Бурке-Вайт.

    Водночас, уряд заперечує наміри обмежувати свободу віросповідання. “Мова йде не про релігійну свободу. Це про національну безпеку”, – заявив керівник відповідального державного відомства Віктор Єленський.

    “Закон уповноважує нас перевіряти зв’язки релігійних організацій з Росією. Якщо такі будуть виявлені, ми попросимо внести зміни. Останнє слово буде за судом”, – пояснив він.

    Юридично окрема парафія може змінити свою церковну юрисдикцію двома третинами голосів на парафіяльних зборах. Єленьский сказав Голосу Америки, що від Об`єднавчого собору у грудні 2018 року до ПЦУ з УПЦ перейшло 1600 громад. Але, підкреслив він, цей закон не спрямований на те, аби пришвидшити цей процес, – лише сприяти розірванню зв`язків із Росією релігійних організацій.

    Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, у період з червня 2020 р. по липень 2022 р., відсоток респондентів, які називають себе віруючими ПЦУ, виріс з 34 до 54, а віруючими УПЦ – впав до 4 відсотків у липні 2022, порівняно з 18 відсотками у червні 2021 року. Митрополит Климент припустив, що кількість їхніх прихильників може бути вище.

    Амстердам говорить, що якщо парафії чи окремі віруючі переходять від УПЦ до ПЦУ, вони не можуть повноцінно дотримуватися звичних релігійних обрядів.

    «Літургія – інша. Інша мова — церковнослов’янська проти української», – сказав він як в інтерв`ю Голосу Америки, так й Такеру Карлсону. Митрополит Климент заявив, що, на думку переважної більшості помісних церков, «в ПЦУ ще не довели, що їхні священики мають справжнє сакральне поставлення, а не самі себе такими назвали».

    Архімандрит Кирило Говорун, український богослов і професор еклезіології, міжнародних відносин та екуменізму в Університетському коледжі Стокгольма, сказав Голосу Америки, що обидві церкви мають однакові обряди.

    “Обидві церкви дозволяють своїм послідовникам молитися церковнослов`янською або українською мовами. Між ними немає жодних відмінностей, крім канонічного статусу. УПЦ зберігає неявне підпорядкування Московському патріархату, а ПЦУ є повністю незалежною”, – написав він у письмовій відповіді.

     Питанням законопроекту 8371 зацікавилися й державні органи США. Посольство України у США поділилося з Голосом Америки письмовими відповдями ДЕСС на запит Комісії США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF). Ця комісія є окремим державним агенством уряду США, відповідальним за розгляд можливих порушень релігійної свободи за кордоном та надання політичних рекомендацій президенту, Державному секретарю та Конгресу.

    Відповідаючи на питання комісії, ДЕСС зазначив, що закон «не має на меті обмеження свободи совісті, а – не допустити індоктринації населення України через релігійний центр, який є частиною військово-політичного комплексу держави, що намагається знищити Україну».

    У самій Комісії Голосу Америки повідомили, що вони мали зустріч із посолкою США в Україні Оксаною Маркаровою на тему дотримання в Україні релігійної свободи, на якій піднімалося питання й цього законопроєкту.

    «Пані посол рішуче виступила за здатність України захищати свою національну безпеку з огляду на невиправдану війну та кампанію впливу Росії в Україні», — йдеться у письмовій відповіді від голови комісі Абрахама Купера.

    Комісія висловила своє розуміння викликів, які стоять перед Україною, яка намагається боротися із ворожими колоборантами під час війни, але попросила переконатися, що закон, коли його ухвалять, не порушуватиме релігійної свободи.

    «Зрештою, український уряд має забезпечити, щоб закон не був спрямований на законослухняних громадян через їхні релігійні переконання чи приналежність або будь-яким чином перешкоджав людям мирно сповідувати свою релігію разом з іншими».

    Війна Росії проти України та окупація нею українських територій «залишається найбільшою загрозою для свободи віросповідання в Україні», – каже Комісія США з міжнародної релігійної свободи.

    «Українським релігійним громадам на окупованих Росією територіях довелося пережити деякі з найгірших порушень релігійної свободи, оскільки російські військові сили та де-факто влада регулярно забороняли релігійні групи, призводили до зникнення, катували та вбивали релігійних лідерів, а також знищували релігійні та культурні об’єкти України» йдеться в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне