Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Під варту не взяли: відбувся суд у справі керівника Черкаської єпархії УПЦ (МП)

    У Соснівському районному суді Черкас 13 листопада відбулося чергове засідання у справі стосовно керівника Черкаської єпархії УПЦ (що в єдності з МП) митрополита Феодосія (Снєгірьова). Сторона обвинувачення клопотала, аби підсудного взяли під варту.

    Утім суд продовжив дію запобіжного заходу та призначив нове засідання, повідомляє Суспільне.

    Перед початком засідання у справі перед будівлею суду зібралися віряни. Вони зустрічали обвинуваченого та, разом зі священиками, молилися за нього.

    Прокурор Вадим Коломієць клопотав про продовження запобіжного заходу, оскільки, з його слів, підсудний митрополит Феодосій порушив його умови:

    “Я подав нове клопотання про правопорушення підозрюваного. Особа вчинила новий злочин, у яких він вже підозрюваний, і це викликає ризик повторення вчинення цього злочину. Він прибув до Черкаської єпархії, де проводив служби, хоча це, згідно з умовами запобіжного заходу не дозволено. Він не повідомив про те, що він прибув до єпархії. Тому вважаю, що потрібно застосувати більш жорсткий запобіжний захід — тримання під вартою”.

    Також прокурор повідомив про тиск на свідків у справі, зокрема на священиків ПЦУ. Та додав, що підозрюваний продовжує користуватися майном, яке він імовірно “фіктивно” передав іншим людям задля уникнення його арешту.

    “Прошу суд звернути увагу на те, що про факти перебування мого підзахисного в єпархії було відомо прокурору ще що подання клопотання. Суд вже надав оцінку — продовжив домашній арешт і дозволив моєму підзахисному бачитися з вірянами за визначеною адресою. Нагляд за дотриманням запобіжного заходу має здійснювати Нацполіція, не розумію, до чого тут СБУ.

    Щодо розміру застави — це 746 прожиткових мінімумів. Згідно з законом, має бути від 20 до 50 прожиткових мінімумів, тому заявлена сума прокурором завищена. Ще хочу зазначити, що мій підзахисний постійно і систематично не боїться висловлювати свою позицію щодо захисту Православної Церкви, він навіть виступав у ООН. Тому прошу відхилити клопотання прокуратури”.

    Також захист підсудного попросив провести додатковий допит, оскільки до матеріалів справи додали акт огляду інтернет-ресурсів.

    Обвинувачений не вважає, що порушив умови запобіжного заходу, коли прибув до Черкаської єпархії. Він пояснив — там була зустріч з його адвокатом.

    “Що стосується сьогоднішнього клопотання взяття мене під варту, то це провокація. Свідома, чи не свідома — я не знаю. Чому? Тому що ви розумієте, який розголос має ця справа. Не тільки в Україні, а й у всьому світі тепер. Ви розумієте, які наслідки — інформаційні та правові, можуть бути. Розумієте що це буде значити для іміджу нашої країни. Ви це прекрасно розумієте. Це провокації”.

    Обидві сторони надали свої репліки з приводу обвинувачень і клопотань. Сторона обвинувачення наполягає на тому, що підсудний порушив умови домашнього арешту. Сторона захисту заперечує це і каже, що пересування митрополита по місту — це його конституційне право.

    Протягом усього часу, поки тривало засідання суду, під стінами суду молилися віряни.

    Наступне засідання призначили на 23 листопада.

    Найсвіжіше

    Популярне