Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Арештований настоятель собору УПЦ (МП) в Ужгороді заявив, що отримав повістку

    Настоятель Ужгородського кафедрального собору УПЦ (що в єдності з МП) Димитрій Сидор під час проповіді заявив, що отримав повістку на фоні “гоненія на церковь”.
    Про це він повідомив під час проповіді у Хрестовоздвиженському соборі в Ужгороді, передає Укрінформ.

    “Я, знаходячись під судом та домашнім арештом, отримав повістку в армію. Що хоче військком? (…) З якою ціллю на нас нападають?”, – зазначив він.

    Також священник повідомив, що йому наразі є повних 68 років та що він не підлягає під мобілізацію згідно з законом. Разом із тим настоятель зазначив, що відносно своєї повістки він проконсультувався з адвокатами.

    Поки щр реакції на ці заяви від місцевого ТЦК не було.

    Як відомо, у березні Ужгородський міськрайонний суд обрав протоієрею Дмитру Сидору запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, підозрюваному СБУ у розпалюванні релігійної ворожнечі. Правоохоронці встановили, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні. Настоятель Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань вірян ПЦУ, називав їх “безбожниками”, а саму помісну церкву – “порожнім безблагодатним підвалом з павуками” та “конфесією мерців”. Під критику Дмитра Сидора підпадали також ті, хто підтримував перехід з УПЦ (МП) до ПЦУ. Відеозаписи та трансляції його проповідей поширювали на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

    Підозру священнику оголосили 16 березня 2023 року.

    Раніше Ужгородський міськрайонний суд вже розглядав справу щодо отця Дмитра Сидора у 2012 році (тоді йшлося про “посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”) і присудив йому три роки позбавлення волі умовно.

    Найсвіжіше

    Популярне