Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    «Сторони конфлікту»: Митрополит УПЦ (МП) Лука знову наговорив лишнє про війну

    18 жовтня вночі російські війська завдали масованого удару по Запоріжжю. Все місто перебуває в жалобі. Внаслідок атаки є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджені багатоповерхівки, приватні будинки, навчальні та медичні заклади, а також храм УПЦ (в єдності з МП).

    З самого ранку державні лідери, громадські діячі, представники релігійних організацій та прості громадяни висловлюють своє співчуття. Однак митрополит УПЦ (МП) у Запоріжжі Лука (Коваленко) відзначився проросійськими заявами. Він звернувся не до агресора – рф, а до “сторін конфлікту”.

    У своїй звичній манері не висловив чіткого меседжу, що ракети на обласний центр були направлені саме військами рф. Натомість митрополит УПЦ (МП) робить узагальнення про причини війни, вказуючи на гріховність світу та жадібність воєнних лідерів.

    У своїй звичній риториці Лука, як один із проросійських єрархів, закликав «країни-учасниці військового конфлікту» сісти за стіл переговорів та припинити це «божевілля».

    Однак митрополит Коваленко не називає конкретної винуватої сторони у війні, не засуджує російську агресію та не висловлює підтримки Україні. Він також не закликає до негайного виведення російських військ з України. Навпаки, він досить часто висловлював проросійські наративи й завуальовано виправдовував військову агресію рф в Україні.

    Заяви Коваленка дають можливість російській пропаганді стверджувати, що війна є двостороннім конфліктом, а люди в Україні нібито не засуджують росію.

    Це звернення можна розглядати як спробу митрополита Коваленка зберегти “нейтральність” у конфлікті, що не відповідає реаліям ситуації. В Україні війна є російською агресією, і вона має бути засуджена як така.

    Митрополит Лука висловлює співчуття загиблим і постраждалим, але не висловлює підтримки Україні як державі, яка є жертвою агресії.  Коваленко завуальовано  прирівнює Україну до агресора, коли говорить про “сторони конфлікту”.

    Найсвіжіше

    Популярне