Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У Львові реставрують 11 ікон дерев’яної церкви, яку вважають найдавнішою в Україні

    Йдеться про ікони Рогатинської Святодухівської церкви.

    Про це Укрінформу розповіла завідувачка Рогатинської філії Музею мистецтв Прикарпаття Тетяна Петрів.

    «У Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру здійснюються консерваційно-реставраційні заходи над сімома іконами празничного ярусу іконостасу та 4 іконами намісного ярусу іконостасу», – зазначила Тетяна Петрів.

    Вона зауважила, що процес реставрації тривалий у часі, оскільки ці ікони фактично реставрували ще у період 1980-1983 років.

    Церква Святого Духа у Рогатині́ (Рогатинська Святодухівська церква, точніша назва – Церква Зішестя Святого Духа, як це підписано в іконостасі церкви) – найстаріша збережена в Україні дерев’яна церква, у місті Рогатині Івано-Франківської області, пам’ятка народної архітектури та монументального мистецтва національного значення. Церква Святого Духа в Рогатині побудована, імовірно, в 1-й половині XVII століття, хоча й дотепер офіційно датується 1598 роком. У 2013 році Святодухівську церкву включили у список світової спадщини ЮНЕСКО.

    Нагадаємо, що в Італії виявили невідому картину епохи Відродження, а Міноборони затвердило нові емблеми на коміри капеланів.

     

    Найсвіжіше

    Популярне