Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Більше 200 громад Хмельниччини перейшли до ПЦУ під час повномасштабного вторгнення

    Під час повномасштабного вторгнення рф в Україні активізувався перехід релігійних громад із УПЦ (що в єдності з МП) до ПЦУ. Неодноразово це відбувалося зі скандалами та сутичками між представниками двох релігійних організацій.

    Часто прибічники УПЦ (МП) та священники чинили опір рішенню громад, виносили з храмів церковне начиння, відмовлялись відчинити церкву перед загиблими Героями, пише портал Vsim.

    На території Хмельниччини із 24 лютого 2022 року до 8 вересня 2023 року обласна військова адміністрація зареєструвала статути 257 релігійних громад УПЦ в новій редакції. Із них 228 громад вже перейшли до ПЦУ. А ще 4 таких статути зареєстрували лише впродовж минулого тижня.

    Про релігійну ситуацію в регіоні розповіла керівниця відділу аналітики та комунікацій ОВА Людмила Черевченко.

    — На розгляді перебувають ще 4 звернення і близько 30 релігійних громад УПЦ здійснюють підготовку відповідних документів для юридичного оформлення прийнятого рішення про перехід до ПЦУ, — зазначила посадовиця.

    Вона також нагадала, що зміна конфесійної приналежності здійснюється згідно зі Законом України “Про свободу совісті та релігійні організації”. Так, релігійна громада сама може обирати, до якого духовного центру вона належить, і має повне право змінити своє підпорядкування. А рішення про зміну конфесійної приналежності приймається на парафіяльних зборах не менш ніж 2/3 голосів та затверджується підписами членів релігійної громади.

    Черевченко каже, релігійна ситуація в регіоні стабільна і передбачувана. А конфліктні ситуації на тлі міжконфесійного протистояння відсутні.

    Найсвіжіше

    Популярне