Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Священники РПЦ освятили пам’ятник Сталіну

    У місті Великі Луки в Псковській області РФ відкрили пам’ятник радянському диктатору Йосипу Сталіну. Восьмиметровий монумент в повний ріст встановили на приватній території місцевого заводу. На відкритті були присутні священники Російської православної церкви. Про це із посиланням на російські телеграм-канали повідомляє “Еспресо”.

    Клірики РПЦ освятили пам’ятник тирану та поклали до нього квіти. Отець Антоній, який очолив обряд, визнав, що Сталін вбив багато священників. Але за це, на його думку, диктатору треба бути вдячним, адже він подарував Церкві багато нових мучеників. Людей чий приклад можна наслідувати і, які удостоїлись святості та вічного життя на небі. Акторка Марія Шукшина назвала Сталіна “Богом даним вождем”.

    Варто зазначити, що за різними даними тільки з 1931 Сталін знищив або арештував від 60 до 85% священників РПЦ. На його часи припадає зруйнування чи закриття до половини усіх храмів, які перестали діяти в часи СРСР. В тому числі в 1931 був підірваний кафедральний собор Московського патріархату – храм Христа Спасителя (відновлений в 1999).

    В 1943 Сталін дозволив діяльність РПЦ, в тому числі як інструмент експансії на окупованих землях. Головною умовою легалізації стала безумовна підтримка режиму. З того часу й аж до розпаду СРСР усі єпископи були агентами КДБ, а сама Церква підпорядковувалась відділу у справах релігій.

    Правління Йосипа Сталіна в СРСР є одним із найкривавіших в історії. Жертвами його режиму за різними даними стали до 20 мільйонів людей. Ця цифра включає загиблих під час геноциду українців Голодомору (1932-33), депортацій різних народів (зокрема жителів країн Балтії та заходу України, народів Кавказу, німців Поволжжя, кримських татар та ін.), Великого терору (1937-38) та інших масових репресій. Експансіоністська політика Сталіна привела до радянських вторгнень до Фінляндії, Румунії, Литви, Латвії та Естонії. Зрештою, уклавши ситуативний союз з Гітлером, Сталін розв’язав Другу світову війну, найсмертоноснішу війну в історії.

    Ставлення в РПЦ до Сталіна після розпаду СРСР було майже однозначним. Зокрема в 2000 були канонізовані вбиті за його часів новомученики. Але з 2014 воно почало змінюватися до прославлення тирана. Так в 2020 лише суспільний розголос запобіг розміщенню портрета Сталіна на іконі Покрови у так званому “Головному храмі Збройних Сил РФ”, одній із кафедр Гундяєва.

    Знищення храму Христа Спасителя за наказом Сталіна, 1931. Фото з архіву “ТАСС”
    Мозаїка зі зображенням Йосипа Сталіна в “Головному храмі ЗС РФ”, знята завдяки суспільному розголосу усього за два тижні до запланованого освячення. Фото: «МБХ медиа»

    Найсвіжіше

    Популярне