Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Грецьке релігійне видання, яке виступає проти ПЦУ, назвало війну “спецоперацією”

    10 серпня грецьке видання “Ромфеа” опублікувало новину про візит Митрополита Халкедонського Еммануїла в Україну.  У статті замість того, щоб назвати речі своїми іменами медіа використало російську пропагандистську риторику. “Ромфеа” є одним із найбільших та найпопулярніших сайтів, присвячених новинам православ’я.

    Пишучи про заходи, у яких взяв участь представник Вселенського Патріархату, видання згадало про літію біля “пам’ятника загиблим воїнам, які чинили спротив спеціальній воєнній операції Росії” (в оригіналі:”…μνημείο των πεσόντων στρατιωτών που αγωνίστηκαν κατά της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας”).

    Автором публікації вказаний звітний офіс “Ромфеа”. Невідомо звідки видання взяло саме такий термін, адже в оригінальній статі на сайті ПЦУ ця подія описується зовсім по-іншому:

    “Біля Стіни пам’яті Михайлівського Золотоверхого монастиря, присвяченої воїнам, які віддали життя у боротьбі проти російської агресії, митрополит Еммануїл у співслужінні братії монастиря відправив літію за душі спочилих захисників України і мирних мешканців, вбитих внаслідок війни.”

    Варто зазначити, що це не перше поширення політичної пропаганди РФ з боку “Ромфеа”. Влітку 2021 вони писали, що за померлим митрополитом УПЦ (МП) “сумувала уся Луганська Народна Республіка”. Після різкої критики з боку грецьких релігійних кіл та Православної Церкви України, які порівнювали це із гіпотетичним визнанням антигрецької Турецької республіки Північного Кіпру,видання змінило формулювання. Самопроголошену “ЛНР” у статті замінили на Луганську область.

    Також, “Ромфеа” відоме своїми атаками на Вселенський Патріархат та підтримкою позиції патріарха Кіріла щодо нього та ПЦУ. Медіа старається відверто дискредитувати автокефальну Церкву України. Зокрема, новини на сайті подаються дуже вибірково. Перевага надається маловажливим, але негативним подіям. В той час значні, але позитивні, або нейтральні – не висвітлюються.  Наприклад, влітку 2020 “Ромфеа” проігнорувало молебен Митрополита Епіфанія на підтримку Собору Святої Софії, яку Ердоган перетворив в мечеть. Натомість були яскраво висвітлені сутички під час хресного ходу УПЦ МП в Ніжині та виконання “нацистських” пісень на весіллі на території сільського  храму, який на той момент нещодавно перейшов в ПЦУ . За увесь 2021 щодо ситуації в церковній сфері України видання 69 раз взяло коментар у представників УПЦ (МП) чи РПЦ. І тільки раз в ПЦУ. При цьому цей коментар був розбавлений удвічі більшою реакцією Климента (Вечері).

    Нагадаємо, Зеленський прийняв представника Вселенського Патріарха.

    Російське пропагандистське кліше про “спецоперацію”, скриншот з публікації
    Згадка про так звану “ЛНР” в дописі 2021

     

    Найсвіжіше

    Популярне