П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Відзначили 20-річчя відновлення одного з найстаріших монастирів України

    23 липня у Жидичинському Свято-Миколаївському монастирі Волинської єпархії ПЦУ відбулась урочиста Літургія з нагоди 20-річчя відновлення чернечого життя. Богослужіння у монастирському храмі Святителя Миколая Чудотворця очолив перший намісник обителі архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

    Як повідомляє сторінка Волинської єпархії ПЦУ у фейсбуці, у Літургії також взяли участь нинішній намісник, який також займає посаду декана монастирів Волинської єпархії, архімандрит Костянтин (Марченко) та братія.

    Варто зазначити, що Жидичинський монастир – один із найстаріших в Україні. За неофіційними даними духовна історія цього місця сягає ще дохристиянського періоду Київської Русі. Офіційно святиня вперше згадується у Іпатіївському літописі у 1227 році. Тоді там перебував чудотворний образ Святителя Миколая, до якого приїжджав на вшанування король Данило. У 1795 монастир закрили за наказом Катерини ІІ.

    23 липня 2003 почалось відновлення обителі, тоді ще у складі Київського патріархату.

    Нині Свято-Миколаївський монастир – це комплекс споруд, що перебуває під охороною держави, та два скити: Свято-Духівський (освячений 2010 р.) і Петро-Павлівський (освячений 2015 р.).

    Нагадаємо, на Волині священник сам попросився до ПЦУ і тепер служить у новій церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне