Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ лізе в переговори. Що світить Московській патріархії ? Роль миротворця чи лава в Гаазі

    Нещодавно, в телеграм-каналі “BRIEF”, було опубліковано інсайд про те, що РПЦ звернулася до Міноборони РФ та адміністрації президента з проханням активніше включати представників церкви в переговорний трек по Україні. У повідомленні зазначається, що православні російські священнослужителі могли б відігравати велику роль у процесі обміну полоненими.

    Інсайдери заявляють, що подібні пропозиції надходили від Московської патріархії як усно, так і в письмовому вигляді. Наразі їх, нібито, розглядають на “високому рівні”. Проте офіційного підтвердження цьому поки не надають ані в патріаршій канцелярії, ані в Кремлі.

    Що можуть означати такі ініціативи? Перш за все, те, що Московська патріархія має намір виступити у ролі миротворця у цій війні. Адже, як заявляють в РПЦ, їх юрисдикція поширюється як на території України, так і на територію РФ. Зокрема, такий меседж нещодавно висловив сам очільник РПЦ, патріарх Кіріл Гундяєв, на зустрічі із посланцями із Ватикану.

    До слова, подібні заяви робила і УПЦ (що в єдності з МП) стосовно війни на Донбасі, яку остання називала лише “братоубійствєнним конфліктом”. Проте, як показав час, більшість спроб вплинути на конфлікт і надати посильну допомогу у примиренні сторін, виявилися марними через низку об’єктивних причин.

    Можна з впевненістю сказати, що всі спроби самої російської церкви приречені на поразку. Миротворцем із Московської патріархії не вийде! Бо ж миротворцем будь-яка релігійна спільнота може виступити лише тоді, коли:

    А) вона не є зацікавленою стороною, тобто є нейтральною;

    Б) їй довіряють обидві воюючі сторони.

    Російська церква не підпадає ні під один із наведених критеріїв. Більше того, сама церковна Москва себе скомпрометувала від перших днів повномасштабного російського вторгнення. Починаючи від 24 лютого, священнослужителі цієї релігійної організації прямо чи опосередковано, але підтримали російську агресію проти України.

    Підтвердженням цьому служать як заяви священників, так і відкриті публічні благословення російських вбивць. Згадаймо перші воєнні проповіді Гундяєва і його благословення очільника росгвардії!

    Закономірно і логічно, що все автоматично призвело до зниження і цілковитої втрати довіри до цієї структури в Україні. В самій Україні РПЦ стали сприймати лише як ідеолога російського агресора. Тому, будь-які миротворчі ініціативи російських церковників не матимуть ніякої довіри з боку української сторони.

    Якби РПЦ категорично засудила російську агресію, а її очільник викрив Путіна і закликав його припинити вбивати “українських братів”, то рівень довіри був би інший. І тоді Московську патріархію можна було б долучити до миротворчого чи переговорного процесу, в тому числі обміну полоненими. Проте такі заяви і рішучі кроки могла зробити справжня церква, а не ідеологічний загін Кремля, якою фактично є РПЦ.

    Очевидно, що таких дій в скорому майбутньому не буде. А отже, будь-яке втручання російської церкви жодної користі не принесе, а лише вкотре засвідчить її зацікавленість у війні проти України. Тому, якщо російська влада і схвалить згадані вище пропозиції РПЦ, то тим лише нашкодить їй самій, адже такими діями Кремль гарантує Московській патріархії місце поруч із собою на лаві підсудних.

    Найсвіжіше

    Популярне