Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Взаємне прощення та єдність: Екзарх Вселенського Патріархату коментує Послання до 80-х роковин Волинської трагедії

    «Взаємне прощення – це не просто звичайна людська ініціатива, але таке ставлення один до одного, такий спосіб дій віруючих людей, натхнений Самим Богом», – каже екзарх Вселенського патріархату в Україні, єпископ Михайло Аніщенко, коментуючи сьогоднішнє Послання, яке зачитав і підписав голова Єпископату Польщі, архієпископ Станіслав Ґондецький, та архієпископ Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, під час Літургії слова у соборі святого Івана Хрестителя у Варшаві, відкриваючи молитовні вшанування 80-ї річниці Волинської різанини.

    «Потенціал і важливість таких ініціатив однозначно позитивні», – каже єпископ Михайло Аніщенко в інтерв’ю KAI.

    «Історія – спільне надбання. У історії є різні сторони, світлі й темні. Але навіть сумні сторінки історії можна використати на благо та розвиток у майбутньому. Історія стає вчителем – вона показує, що потрібно робити, щоб подібних випадків не повторювалося», додає він.

    Взаємне прийняття та прощення є хорошою основою для подальшого розвитку та зростання, зауважує єпископ Михайло Аніщенко:

    «Ми не замикаємося в минулому взаємних образ, але ми дивимося на можливості подальшого розвитку в добрих стосунках і на благо всіх… Історія – це те, що ми успадкували. Ми не можемо її змінити, але від нас залежить – включно з тим, чого ми навчилися з історії та що ми будемо робити для майбутнього – чи замкнемося ми в рабстві взаємних образ та ворожнечі, чи ми долаємо їх і прагнемо жити взаємним прощенням, повагою, прийняттям та гармонією.

    «Людство не стоїть на місці, а постійно розвивається, тому молодь у майбутньому відіграватиме важливу роль. Майбутнє попереду. Сучасне молоде покоління в майбутньому буде гідним представником своїх націй – лідерами громадської думки, політиками, педагогами та людьми, які передаватимуть свій досвід і найкращі риси наступним поколінням, людей, які візьмуть на себе відповідальність за розвиток країн і суспільств. Зокрема, старше покоління в цьому випадку може бути гарним прикладом для молоді у вирішенні болючих питань у відносинах між двома народами, прикладом пізнання історії, мудрого подолання взаємних образ, зближення та спільного гармонійного розвитку в майбутньому», – каже єпископ Аніщенко.

    Єрарх додає, що Церква в суспільстві проголошує Христове Євангеліє, яке впливає на сприйняття людьми минулих і сучасних подій, а водночас допомагає формувати майбутнє.

    “На мою думку, до таких ініціатив мають долучатися представники всіх конфесій, включаючи православних. Ми пам’ятаємо, що центральна ідея Євангелія полягає в тому, що Бог є Любов. Тому з християнсько-євангельської позиції, натхнені словом Христовим, людям буде легше подолати взаємні образи та сумну історичну спадщину. Це можливо, оскільки взаємне прощення – це не просто звичайна людська ініціатива, але таке ставлення один до одного, такий спосіб поведінки, натхнений Самим Богом”, – підкреслив Екзарх Вселенського Патріархату в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне