Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    В Україні відчутно зросла недовіра до УПЦ (МП) — гендиректор КМІС

    В Україні дуже сильно зросла недовіра до УПЦ (що в єдності з МП). Про це генеральний директор КМІС Володимир Паніотто розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

    Про це свідчать результати опитувань соціологів, відповідно до яких заборону УПЦ (МП) підтримують 66% респондентів.

    Загалом, за словами, Паніотто, після початку повномасштабної війни по ієрархії довіри до церкви взагалі є великі зміни. Раніше, скажімо, у 2017 році, церква займала перше місце за рівнем довіри. Зараз церква займає приблизно 10-те місце. Як пояснив гендиректор КМІС, це сталося не стільки тому, що сама довіра до церкви зменшилася (хоча й вона теж зменшилася: була на рівні 56%, зараз — 44%), а за рахунок того, що інші соціальні інституції — влада, особливо армія — вийшли на перші місця.

    “У нас максимально можлива довіра до армії. Церква МП не підтримала боротьбу з Росією, як інші інституції. У нас є динаміка за рік — з грудня 2022 до травня 2023: повністю заборонити діяльність МП було 54%, а зараз — 66%”, — розповів Паніотто.
    Він додав, що весь час до початку активної фази війни була дуже велика різниця у ставленні до УПЦ МП за регіонами. Зараз ця різниця суттєво зменшилася.

    “У кожному з регіонів відбуваються такі зміни. Якщо на заході було 57% за заборону, стало — 75%. В центрі було 62%, стало 70%. Такі ж процеси відбулися на півдні: було 48%, стало — 58%. Тобто більшість за заборону. На сході був 41%, а стало — 50%”, — сказав Паніотто.

    Найсвіжіше

    Популярне