П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    «Укрпошта» видала марку до річниці коронації Почаївської ікони Богородиці

    На прохання монахів Чину Святого Василія Великого «Укрпошта» видала поштову марку, присвячену 250-літтю коронації Почаївської чудотворної ікони Божої Матері.

    Пам’ятна подія відбулася у Почаївському монастирі у вересні 1773 року. Того часу ця обитель перебувала під опікою Василіанського ордену – дозвіл і благословення на коронацію ікони надав Папа Римський Климент XIV, а здійснив її уніатський* єпископ Луцький та Острозький Сильвестр Рудницький, повідомляє «Духовна велич Львова» з посиланням на інформаційний відділ отців Василіян.

    Повідомляється, що на поштовій марці представлено стилізоване зображення Пресвятої Богородиці з чудотворної ікони на тлі малюнка Почаївського храму і монастиря з історичної гравюри Федора Стрельбицького. Над зображенням Діви Марії розміщено напис «250 ліття коронації Почаївської Богородиці», у правому верхньому кутку – Тризуб, державний герб України, що пригадує сам ювілей та національну приналежність святині.

    Внизу, під зображенням Пресвятої Богородиці, на горі міститься герб Чину святого Василія Великого, праворуч від нього абревіатура УГКЦ, що мало б означати приналежність святині до Української греко-католицької церкви, а ліворуч – роки в які Почаївська лавра перебувала під владою отців Василіян. Композиція обрамлена квітковим орнаментом, який вказує на історичну епоху події.

    Нагадаємо, що станом на сьогодні Почаївська лавра перебуває під контролем російської православної церкви, а точніше, її канонічного підрозділу в Україні, який має назву «Українська православна церква». Історично Почаївський монастир існує, за переданням – з 1240 року, перша ж згадка в документах – 1527 рік, отже, щонайменше майже 500 років. Якщо ж передання правдиве, то майже 800 років. З 1713 до 1832 року (впродовж 119 років) Почаївський монастир належав до Греко-католицької церкви, до Чину Святого Василія Великого. Решта часу, це була православна святиня.

    Ікона Почаївської Богородиці є чудотворна і найбільш знана в Україні – вона шанується православними, греко- та римо-католиками. Її походження не з’ясоване, однак, стиль її створення може вказувати на те, що вона була намальована у Візантії.

    *Назва «Греко-католицька церква» (лат. Ecclesia Graeco-Catholica) з’явилась згідно з рішенням австрійської імператриці Марії Терезії у 1774 році. До того часу її називали «Унійна церква» (лат. Ecclesia unita, з часу заснування у 1596 році), а пізніше, в XVII столітті, в документах почали використовувати назву «Руська унійна церква» (лат. Ecclesia Ruthena unita).

    Найсвіжіше

    Популярне