Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Спецпосланець Папи Римського: комунікація Церкви повинна промовляти мовою серця

    Голова Єпископської конференції Італії кардинал Маттео Дзуппі, якому Папа Римський також доручив місію, пов’язаною з пошуком шляхів до миру в Україні, взяв участь у презентації книги про реформу ватиканських медіа.

    Особливістю комунікації Церкви є те, що вона покликана «промовляти мовою серця», а реформа ватиканських медіа, ініційована Папою Франциском, «не полягала у “побілці”, але була кроком уперед в переосмисленні всієї системи». Про це говорив кардинал Маттео Дзуппі, промовляючи у вівторок, 13 червня 2023 р., під час презентації книги «Від Собору до інтернету. Ватиканська комунікація та поворот реформи», автором якої є Анджело Шельцо, колишній працівник L’Osservatore Romano, інформагентства Fides, пресслужби Святого Престолу, де був віцедиректором. Він розповідає історію ватиканських медіа, починаючи від Апостольського листа Папи Франциска 2015 року, яким було створено теперішню Дикастерію в справах комунікації, до наших днів, повертаючись потім до початків сьогоднішньої системи, тобто, до Другого Ватиканського Собору, повідомляє Vatican News.

    Теперішнє, минуле і майбутнє Церкви перетинаються у соборі, як зазначив кардинал Дзуппі, батько якого був редактором недільного випуску «L’Osservatore Romano», а тому він мав нагоду в своїй сім’ї переживати різні ситуації, з якими протягом цих років стикалася ватиканська комунікація. «Все мало особливу важливість», – згадував він, наводячи також приклади «папської» комунікації, які його особливо вразили. З одного боку – Папа Венедикт XVI, який проявив «велику чесність» у тому, щоби після реґенсбурського інциденту визнати, що його промова, задумана як академічна, стала політичною, оскільки її виголосив Папа. Іншим прикладом є «пряма комунікація» Папи Франциска.

    «Всі ми знали, що реформа ватиканських медіа необхідна, але бракувало когось, хто би наважився запустити процес», – ствердив о. Федеріко Ломбарді, SJ, колишній директор Радіо Ватикану, Ватиканського телецентру та прес-центру. «Ватиканська система комунікації, – підкреслив він, – пов’язана не тільки із засобами й технологіями, але також із комунікаційним стилем кожного Папи, стараючись іти за тим і пристосовуватися до того, як Папа представляється теперішньому світові, маючи за провідників Євангеліє та життя Церкви».

    Відповідаючи на полях зустрічі на запитання журналістів про свою місію, пов’язану з пошуком шляхів для зменшення напруження у війні в Україні, кардинал Дзуппі зазначив, що зустрінеться з Папою Франциском, щоб обговорити наступний етап після нещодавньої поїздки в Україну, що відбулася 5 і 6 червня, яким має бути візит до Москви.

    Найсвіжіше

    Популярне