Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    З молитвами і образами: депутати Полтавської облради не змогли проголосувати за скасування договорів оренди з УПЦ (МП)

    На сесії Полтавської обласної ради 30 травня на розгляд депутатів винесли звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо припинення договорів оренди чи користування з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України.

    Ініціювали його депутати з фракції “Європейської Солідарності” та “Довіри” Іван Близнюк та Ігор Процай, передає Kolo.news.

    Близнюк Іван Федорович, депутат від партії “Довіра”, так аргументував необхідність підтримання даного звернення:

    “Навіть на цю хвилину я не впевнений в тому, що ми наберемо необхідну кількість голосів. І після цього, на мою думку, якщо ті депутати, які не проголосують за це питання, скажуть, що в тексті треба ще щось міняти, це буде просто від лукавого. Хто підтримує московських патріархат, хто підтримує російську церкву, той голосує проти цього проєкту, який ми виносимо на сесію. Для мене це, як для українця, патріота України, буде точкою розділу, а може все-таки я помиляюся”.

    Йому почав опонувати Корецький Микола Борисович, депутат від партії “Батьківщина”, який, до речі є прихожанином УПЦ (МП) та брав участь у Всеукраїнському синоді УПЦ (МП):

    “За три хвилини розповісти щось про церкву, я не зможу. Хочу сказати, у нас немає ніякого патріархату взагалі, ні московського, ні київського. В нас є метрополія. Тому усі, хто проголосує за те, щоб відібрати землю в УПЦ, ці люди повинні розуміти, на що вони націлилися, адже той, хто проголосує «За», повинен розуміти, що згідно постанови КМУ від 3.03.2022 року, після припинення договору оренди, орендатор повинен повернути землю, в тому стані, в якому вона була. А отже, той хто проголосує, щоб відібрати землю, він проголосує за те, щоб розібрати ці церкви. А чи багато церков ви збудували? Невже нам мало війни на теренах України. Тому перед голосуванням попрошу вас помолитися богу, хай він нам відкриє очі та дасть розуму”.

    Після цього депутат зачитав “Отче наш” російською.

    Його підтримав Віталій Бабак, депутат від партії “Батьківщина”:

    “Я підтримую попереднього виступаючого і вважаю, що в державі радикалізму і ненависті достатньо. Ми як лисички, два рази поставили відносно заборони УПЦ, не пройшло. Тепер хочемо відібрати землю. Повірте, що прихожан УПЦ на сьогодні – 7 мільйонів, це більше 30% і вони як молилися, так і молилися. На рахунок московського патріархату, то так може говорити людина тільки необізнана. Прошу бути толерантними і хватить нам уже цих чвар. Не підтримуйте це питання, воно від лукавого”.

    Наталія Гранчак, депутатка від “Європейської Солідарності” закликала підтримати дане питання:

    “Прошу підтримати дане питання, а апелюючи до попереднього доповідача, просто нагадаю всім, скільки людей прийшло до храмів Православної церкви України, а скільки до московських церков. Люди свідомо показали своє ставлення до даної церкви і зробили свій вибір. Тепер справа за нами, підтримати і заборонити ворожій церкві, яка здійснює антидержавницьку політику, її перебування на нашій землі”.

    Микола Кульчинський, депутат від ЄС наголосив, що УПЦ досі керується Москвою:

    “Хочу нагадати, що державний комітет з релігієзнавства провів експертизу статуту УПЦ і визнав, що вони підлягають керівництву московського патріархату в росії. І москва здійснює безпосереднє керівництво УПЦ в Україні, що порушує наше законодавство. Прошу підтримати і мене дивує, що після 30 років незалежності, після воєн, тисяч жертв, депутати облради щоб були отакими затурканими російськими міфами. Це ганебно”.

    Ігор Процай, депутат від ЄС і співавтор звернення, наголосив, що це питання не про бога, а про філію ФСБ в Україні:

    “Не треба плутати бога і феесбешну структуру, та, яка здійснює підривну діяльність на території Батьківщини. Тоді, коли наші хлопці гинуть кожен день в окопах і кожен з них також має натільний хрестик і вони вірують в бога, в не тих, хто тягне нас в прірву”.

    Юрій Мотрич, депутат від ЄС, підтримав своїх колег:

    “Говорячи про УПЦ ніхто не додає, що він московського патріархату. В нас історичний шанс, давайте ми як колись, князь Володимир, заженемо всіх в одну річку і об’єднаємося таким чином”.

    Голова Полтавської облради Олександр Біленький резюмував, що підтримував і буде підтримувати дане питання і закликав колег також проголосувати “за”.

    В результаті голосування рішення не прийняли. Результати поіменного голосування оприлюднимо згодом.

    Найсвіжіше

    Популярне