Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Шукають власника та гроші: як планують відновлювати один з найдавніших храмів на Буковині

    На відновлення будівлі потрібно багато грошей – релігійна громада самостійно профінансувати роботи не може. Суспільне Чернівці розповідає, в якому стані храм та за яких умов з бюджету області зможуть виділити гроші на його відновлення.

    “В інших областях такі храми мають статус музею”

    Вознесенський собор збудували у 1453 році – це один з найдавніших храмів на Буковині. Релігійна громада храму Святого Вознесіння Господнього молиться тут з 1995 року, каже отець Роман Палійчук. За його словами, храм почали реставрувати у 1990-х роках. Під час реставрації знайшли унікальні фрески, зокрема знайшли ікону Юрія Переможця та фрески візантійської школи розпису.

    “Переживали що фрески не збереглися. Коли робили зондажі, зрозуміли, що ці фрески й були під великим шаром тиньку. Завдяки вмілій роботі реставраторів ці фрески відновили. Вони були розписані особливою дорогою фарбою, яка прирівнювалася до вартості золота. Вона може довго зберігати свої якості та колір”, – каже отець.

    Фрески у храмі в Лужанах
    Фрески у соборі в Лужанах. Джерело: Суспільне Чернівці
    За словами Палійчука, у 2008 році фахівці склали план реставрації храму – визначили, які роботи вже провели, та які потрібно зробити. Тоді прописали, що першочергово потрібно замінити дах храму.
    “Дах своє віджив і потрібно виготовити новий. За багато років нічого не було зроблено. Щоб зробити дах треба проєктну документацію, а також, щоб спеціалісти дослідили, як цей храм виглядав раніше. Також дозволи [на проведення робіт], бо храм є архітектурною пам’яткою. За моїми підрахунками, лише на документи потрібно майже 700 тисяч гривень”.
    Громада довгий час молилася в старовинному храмі, але після того, як у 2016 році збудували новий храм поблизу, основні богослужіння проводять в новій будівлі.

    Отець Роман каже, коли у 1995 році релігійна громада перейшла з Московського до Київського патріархату, районна рада дала громаді тільки дозвіл на користування храмом. За словами чоловіка, парафія могла б оформити право власності, бо давно молиться в цьому храмі, однак тоді буде важко залучити на відновлення храму державні гроші.

    “Цей храм не має жодних документів [на право власності]. Раніше це не було проблемою, бо на реставрацію держава виділяла великі гроші. У 2008 році реставрацію зупинили, а фрески законсервували. Наразі нижню частину стін починає діставати грибок. Щоб не втратити унікальні фрески треба робити відвід води”, – розповідає Палійчук.

    Храм у Лужанах
    Фото: Суспільне Чернівці
    “Без власника будемо змушені взяти храм на баланс громади”

    У коментарі Суспільному голова Мамаївської громади Наталія Катрюк розповіла, що до 2008 року у храмі реставрували іконопис за державні гроші.

    “Чому тепер постало питання, що церква без балансоутримувача? Цьогоріч ухвалили закон, що “безхозне” майно на території громади, належатиме громаді”, – розповідає Катрюк.

    За її словами, впродовж року шукатимуть власника, який захоче й матиме гроші, щоб зберегти храм й відновити його.

    “Там просів фундамент, протікає дах та потрібно укріпити задні стіни. Потрібні великі гроші. Це величезне [фінансове] навантаження на будь-яку громаду. Ми хочемо [зберегти церкву], але не маємо фінансової можливості. За останнім законом, ми будемо змушені прийняти цю церкву на балан й шукати можливості її зберегти”.

    Начальниця обласного управління культури Олена Боднар у коментарі Суспільному розповіла, що у документах знайшли дані про те, що пам’ятка є у користуванні релігійної громади, а не у власності. Щоб реставрувати храм, він повинен мати власника.

    “У межах програми збереження культурної спадщини виділяються кошти з обласного бюджету на реставрацію пам’яток архітектури й археології. Якщо дане майно буде мати власника, ми зможемо в рамках цієї програми допомогти фінансово”, – каже Боднар.

    Найсвіжіше

    Популярне