П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл (Гундяєв) до ВРЦ: “у ситуації в Україні винен Вселенський патріарх”

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) залишається безкомпромісним щодо війни, яку Росія веде проти України, продовжуючи звинувачувати Вселенського патріарха Варфоломія у ситуації в православ’ї.

    Це сталося після зустрічі делегації Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ), що перебувала в Москві та зустрілася з патріархом Кірілом, повідомляє Orthodox Times.

    Причиною візиту делегації до Москви та зустрічі з патріархом Кірілом, як описав сам Генеральний секретар ВРЦ Джеррі Піллей, була необхідність припинити війну, працювати на єдність православної сім’ї, яка настільки серйозно розділена в цьому контексті, щоб обговорити роль Церков у досягненні миру як внутрішньо – між християнами – так і загалом, і запропонувати зустріч для круглого столу з цих питань, за участю всіх сторін.

    На запитання Генерального секретаря Всесвітньої Ради Церков Гундяєв давав відповіді, які не завжди торкалися суті питань.

    Відсутність будь-якого засудження війни в Україні, розпочатої російським урядом, була очевидною, а торкаючись ситуації в церковному ландшафті в Україні, він прямо звинуватив Вселенський Патріархат.

    “Нас особливо засмучує участь Константинопольського Патріархату в цьому конфлікті – саме участь у розвитку церковної кризи в Україні ускладнює нам участь у комітетах, очолюваних тим чи іншим представником Константинополя”, – цитує Гундяєва сайт РПЦ.

    Він заявив, що Українська православна церква (в єдності з Московським патріархатом) “зараз зазнає дуже сильних репресій і обмежень у своїй діяльності через створені в Україні розкольницькі групи. На жаль, ці групи отримали підтримку Константинопольського Патріарха”.

    У заяві Всесвітньої Ради Церков розповідається, як Московський патріарх висловив занепокоєння щодо доцільності діалогу за круглим столом через консолідований зовнішній вплив.

    Патріарх Кіріл висловив бажання взяти участь у діалозі за круглим столом, але наголосив на необхідності внутрішніх консультацій усередині Російської православної Церкви, подякувавши ВРЦ за пропозицію та дії на шляху миру та єдності.

    Сам Генеральний секретар ВРЦ визнав значні виклики, які необхідно подолати, щоб дати шанс діалогу: “Зрозуміло, що перспективи конфлікту, його причини та шлях до справедливого миру залишаються надзвичайно поляризованими. Однак це демонструє критичну важливість зусиль зі створення безпечного простору для діалогу, і для ВРЦ це має початися з подолання міжправославних розбіжностей, які відображають поточне геополітичне протистояння”.

    У повідомленні РПЦ Кіріл вкотре засуджує Вселенський Патріархат, підкреслюючи, що саме він “несе відповідальність за розкол православ’я в Україні”, заявляючи про його “неспроможність” сісти за будь-який стіл діалогу, якщо там є представник Фанару.

    Однак коли російській Церкві дозволили висловитися – те, що відбулося під егідою Всесвітньої Ради Церков у Карлсруе у вересні минулого року – цього не сталося.

    Найсвіжіше

    Популярне