Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Капелан із Шепетівки взяв участь у міжнародному військовому паломництві до Франції

    Вперше військові капелани Збройних сил України під час меси 63-го Міжнародного військового паломництва у Люрді (Франція) прочитали молитву «Богородице, Діво» українською мовою.

    Йдеться про участь капеланів ЗСУ отців Ростислава Височана та Василя Боднара з Шепетівки, повідомляє «День за днем».

    Це великий міжнародний захід, який об’єднує військову спільноту щодо питань духовної та психологічної підтримки і реабілітації військових. Цьогоріч військове паломництво зібрало 14 тисяч військових з 38 країн. Очолила делегацію заступник Міністра оборони Ганна Маляр.

    «Наш духовний наставник, військовий капелан, декан Шепетівський Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ, отець Василь Боднар у складі офіційної української делегації взяв участь у Міжнародному військовому паломництві», — повідомила парафія УГКЦ міста Шепетівки.

    Люрд 1858 року, нічим не примітне містечко біля підніжжя французьких Піренеїв у південно-західній частині Франції. Та саме тут, у печері Массаб’єль, чотирнадцятирічній Бернадеті Сибіру об’являлась Пресвята Богородиця і продовжувала зустрічі з дівчиною ще вісімнадцять разів.

    На дев’ятий день об’явлень, на прохання Пречистої, Бернадета відкрила джерело, яке існує і сьогодні. За структурою джерело природне, вода до нього тече з Піренейських гір. А за духовним значенням — чудотворне. Упродовж більш як 150 років Люрд залишається надзвичайно привабливим місцем для паломників.

    Одразу після першого об’явлення вістка про нього поширюється цілим світом, і біля знайденого джерела Массаб’єль чудом виліковуються хворі. Важко назвати точну цифру людей, які одужали у цьому чудодійному місці, але на сьогодні Церква визнала шістдесят сім чудесних зцілень і зібрала понад сім тисяч свідчень про них.

    Від часу об’явлень Матері Божої щороку до Люрду навідується близько шести мільйонів паломників. Чудесні зцілення, які відбулися завдяки Люрдівській Богородиці, без сумніву, фізичні, але також психічні та духовні. Під час свого останнього візиту 2004 року Іван Павло ІІ охарактеризував Люрд як «цитадель Життя та Надії».

    Сьогодні у Люрді є цілий церковний комплекс — санктуарій Нотр Дам де Люрд, куди належать три базиліки: підземна базиліка св. Папи Римського Пія Х, нижня базиліка Святого Розарію та верхня — Непорочного Зачаття. Зліва від Базиліки Непорочного Зачаття є початок Хресної Дороги, що встановлена на тому місці, де 1985 року поставили привезений з Єрусалима Хрест, у який вміщено часточки Хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос. Тепер він вмонтований у середній хрест, що у Тринадцятій Стації (Стації Воскресіння).

    Хресна Дорога розміщена на горі Еспелюг, її схилом прокладена доріжка, вздовж якої по обидва боки власне і розміщені Стації. Загалом на Хресній Дорозі представлено 115 фігур, учасників Хресної ходи, які за розмірами є більшими за натуральну величину.

    Містить Люрд і часточку України, адже там є вулиця України з українським храмом.

    Найсвіжіше

    Популярне