Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Законодавство не забороняє перехід парафії УПЦ (МП) до Сербського патріархату – Закарпатська ОВА

    Законодавство не забороняє перехід парафії УПЦ (МП) отця Сидора, якого звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі, до Сербського патріархату.

    Про це повідомили у відповідь на запит “Еспресо.Захід” у департаменті стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської обласної військовій адміністрації.

    Настоятель храму Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді отець Димитрій Сидор, який називав ПЦУ безбожниками, а здобуття Томоса представляв як “безумство кучки неправославних людей”, вкотре заявив про перехід до Сербського патріархату, з якого Православна церква на Закарпатті вийшла у 1945 р.

    “Не хочемо мати нічого спільного з гонителями церкви або з розкольниками”, – заявив отець Сидор, який називає себе русином.

    “Згідно з статтею 8 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін та доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади, – повідомляють у Закарпатській обласній адміністрації. – Таким чином якщо Сербська православна церква погодиться підтримати ініціативу щодо приєднання до її складу парафії УПЦ (МП) о. Димитрія Сидора у м. Ужгород, чинним законодавством такий перехід не забороняється.

    Найсвіжіше

    Популярне