Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Наше покликання – нести Христа у світ своїм життям, – екзарх Вселенського патріарха

    23 квітня у неділю Антипаски (Фомину) у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію у співслужінні диякона Івана Петрущака.

    Про це повідомляє Місія Ставропігія Вселенського патріархату в Україні. 

    Під час богослужіння єпископ прочитав молитву за звільнення України від нашестя чужинців. Також священнослужителі піднесли прохання за спокій душ всіх вбитих захисників України і мирних жителів нашої держави.

    Церква протягом двох тисяч років несе Христа у світ, і цей дар передається кожному вірянину, щоб він міг показати Христа іншим своїми вчинками та ставленням. Апостоли не були заможними, але вони підкорили світ Словом Божим та єднали людей в Христі. Від нас залежить, як ми несемо Благу звістку людям та Христа у світ. Про це йшлося у проповіді єпископа Михаїла.

    «В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. Чудові слова дорогі друзі ми з вами чули із Святого Писання – “це все було написано”, як каже апостол Іоан Богослов, “щоби віруючі життя мали в Ньому”. Подивімося і згадаймо історію апостола Фоми про яку нам сьогодні розповідає Євангелист Іоан Богослов, коли Фома насмілився сказати: „Поки не побачу рани Його, Його самого і не вкладу пальця мого в Його рани – не повірю“. Нічого нам це не нагадує? Поведінку апостола Петра.

    Коли Воскреслий Господь зявився жінкам мироносицям, Він сказав: „Ідіть скажіть моїм апостолам“. Вони перелякалися. Вони нікому нічого не казали. Аж потім тишком-нишком розповіли і що зробив апостол Петро? Він певно сказав „Слава Богу“. Він побіг пересвідчитись, що таки Христос Воскрес. Іоан Богослов побіг першим, бо він був юнак і йому було легше перед старшою людиною бігти. Але апостол Петро не тільки прибіг до гробу Господнього. Він зайшов туди і ще пересвідчився, що немає Христа. Він не озвучував те, що він не вірить і той вигук апостола Фоми, що „не можу повірити“ – це скоріше від радості. Вірогідніше за все він вірив, просто хотів побачити Господа, пересвідчитись і в чомусь можливо й заздрив іншим апостолам, які вже бачили воскреслого Спасителя. І ми бачимо, що Господь відкликається на цей заклик апостола Фоми, приходить до апостолів через тиждень, являється крізь закриті двері і знову каже: «Мир вам» , – такими словами розпочав свою проповідь Екзарх Вселенського Патріарха.

    Єпископ підкреслив, що Господь завжди приходить з миром. Несе мир. І щоб апостоли не перелякались і не думали, що це якась примара, Господь сказав: «Мир вам». І потім звертається до Фоми і каже: «Подивись на мої рани. Вклади пальця свого в мої руки і не будь невіруючим, але будь віруючим».

    Ось наскільки Господь бережливо ставився до кожного з апостолів і ставиться бережливо до кожного з нас, впевнений екзарх. Він запитав вірян, чи не хотілось і їм, щоб Господь прийшов і обійняв їх, сказавши: „Все буде добре. Не сумуй“. Ясно, що хотілось.

    Архієрей зауважив, що після того, як апостоли отримали дар Св. Духа; після того, як почали звершувати св. Євхаристію, ми в Церкві з вами знаходимось у такому стані, що Господь по нашому заклику приходить кожного разу. Кожного разу відбувається явлення Господа Ісуса Христа в храмі, в святому Причасті – Євхаристії.

    Єпископ Михаїл нагадав, що Євхаристія без людей не звершується і всі молитви Літургії просять Бога дати Тіло і Кров Христові. „По нашій з вами вірі, молитві, звершується Таїнство і ми маємо Істинне Тіло Господнє і Істинну Кров. Приходить сам Христос по нашому заклику. Якби ми не молились, цього б не відбувалось“, – сказав архієрей.
    Господь чує нас завжди, розповів владика Команський і коли ми прикликаємо Господа – Він чує нас завжди і приходить з миром, який ми покликані приймати і нести далі, вийшовши з Церкви. Саме таке ставлення Господа показує нам, як ми повинні ставитись до інших, нагадав єпископ Михаїл.

    Апостоли не ховались від переслідувань, після П’ятидесятниці, як це було до неї. Вони зцілювали людей і перебували в старозавітньому храмі. Вони проповідували Христа. Таке переповнення Святого Духа було, що люди бачили чудеса і зцілення кожен день. Однак інші люди, що добре знали Старий Завіт сповнилися заздрощів. Вони почали заперечувати, що Христос – це обіцяний Месія. Вони бачили, що відбувається, щось не те, бо Христос Воскрес, а Його учні продовжують справу Христа. Вони сповнились заздрощів. Через заздрощі вони ув’язнили апостолів і розп’яли Христа. Але це не зупинило Слово Боже. Христос не почав їм мститись і апостоли не починали мститись. Апостоли просто виконували своє покликання. Саме благодать Святого Духа кликала їх нести Христа у Цей світ і вони не могли це ігнорувати. Церква несе Христа у світ вже понад 2 тисячі роки, розповів єпископ Михаїл.

    В Церкви немає більше нічого – тільки Христос, якого вона роздає своїм вірним, зауважив Екзарх. Несміливі апостоли, які до святої П’ятидесятниці ховались і були перелякані, які не могли повірити від радості, що Христос Воскрес, – безбоязно вийшли на проповідь.

    Дар, який отримали апостоли є унікальним. Як розповів архієрей – ми маємо інший дар і покликання – принести Христа в своєму житті і показати Його іншим. Робити це з миром і безбоязно, щоби приходячи в життя людей, люди бачили в нас мир Божий. В Нашому ставленні і спілкуванні. Щоб люди бачили відблиски Божественної слави в наших вчинках і для цього не обов’язково бути сильним і заможним, адже апостоли були рибалками. Проте апостоли підкорили словом Божим весь світ. Всі єднались в Христі, в мирі Божому.

    Підсумовуючи свої роздуми, єпископ Команський сказав, що від нас залежить в якому виді ми несемо цю Благу звістку і Христа людям. У зв’язку з цим архієрей закликав вірян бути уважними і пам’ятати, що радість від Воскресіння Христового – це не кураж, а поклик до кожного з нас засвідчити Воскресіння Христове своїм життям для інших, принести радість про Бога, мир Божий в життя іншої людини.

    Потрібно шукати примирення з ближнім, особливо в час коли на нас іде ворожа навала і багато захисників України не мали змоги прийти на Великдень до Церкви і помолитись.

    „Вони захищали нас із вами, щоб ми мирно святкували Воскресіння Христове. Бережімо один одного. Гуртуймося, молімося за тих, хто нас захищає від ворогів, підтримуймо один одного. Не несімо ненависть та злість в наше суспільство. Їх і так багато. Намагаймось все робити з миром Божим, щоб Христос царював скрізь“, – підсумував єпископ Команський Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне