Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх Кіріл заговорив про симфонію між РПЦ та путінською владою

    Очільник РПЦ Кіріл Гундяєв почав запевняти, що його організація повністю вільна і Владімір Путін не віддає йому жодних наказів, проте відразу заговорив про симфонію.

    З такою промовою московський патріарх Кіріл виступив після літургії у Миколо-Угреському монастирі. Він заявив, що Росія та РПЦ — “острів свободи і жодного впливу не має”, повідомляє Meta.ua.

    “Деякі наші противники, показуючи пальцем, кажуть, що там патріарх — він, що називається, за наказом президента діє. Перед Богом говорю вам: жодних ніколи наказів президент патріарху не віддавав, не віддає. І я впевнений, як православна віруюча воцерковлена людина, і віддавати не буде”, – заявив Гундяєв.

    Однак після цього Кіріл заговорив, що на цей час склалася симфонія російської держави і РПЦ, причому така, про яку мріяли у Візантії, але нібито не змогли реалізувати через надмірну сильну роль імператора.

    “Симфонія” держави та церкви — це середньовічна концепція, яка виникла у Візантії, а потім перекочувала до Російської імперії. Суть її виявляється у тому, що Церква підтримує державну владу і та відповідає їй взаємністю.

    Дуже часто побічним ефектом таких ідей була сакралізація влади імператора та перетворення його на духовного лідера, а сама церква ставала додатковим державним департаментом з ідеології.

    Найсвіжіше

    Популярне