Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У Тернополі збирають підписи проти оренди Почаївської лаври УПЦ (МП)

    П’ять тисяч підписів зібрали волонтери на підтримку розірвання договорів з УПЦ (МП) про користування Почаївською лаврою.

    Про це “Суспільному” повідомила голова “Молодої Просвіти” Тернопільщини Інна Макух.

    Загалом планують зібрати 100 тисяч підписів, щоб передати законопроєкт на розгляд у Верховну Раду.

    У Тернополі волонтери впродовж тижня збирають підписи на розірвання договорів оренди споруд та земельних ділянок Почаївської лаври із Українською православною церквою московського патріархату. Підтримали цю ініціативу понад 5 тисяч людей.

    “Треба віддати першим власникам. І нема чого там щось робити і щось доводити. Нехай забирають своїх і їдуть в Вологду, Томськ, Омськ, Челябінськ. Нехай там будують храми і розвиваються”, – каже тернополянин Григорій Лука.

    “Люди наші такі зараз страхи переживають. Скільки гине наших людей нізащо, будем так казати. І ходити туди. Кому там молитися? Кому? Наше все українське повинно бути в Україні”, – розповіла тернополянка Лілія Патра.

    “Я багато чув, бачив відео, як люди підтримують багато мітингів, тому я підтримую це все і вважаю, що має бути лише все українське”, – говорить тернополянин Андрій Осачук.

    Просвітянин із Чернігівщини Станіслав Журавель долучився до ініціативної групи зі збору підписів.

    “Вони дуже нахабно себе поводять, дуже ображають українську церкву і їм тут не місце. От і все. Тому вирішив приєднатися, бо мені не байдуже, якою буде українська церква. І я не хочу, щоб кожна свічка куплена там, летіла кулею в хлопців, які нас захищають”.

    Голова Тернопільської обласної організації “Молода Просвіта” Інна Макух розповідає, що це вже вдруге волонтери збирають підписи проти московського патріархату в Почаївській лаврі.

    “Спочатку ми збирали влітку. Зібрали ми 100 тисяч підписів. Відправили їх у Верховну Раду. Але цей законопроєкт відхилили. Потім ми знов подавали. Його відправили на переопрацювання. Тепер ми переформатували наш законопроєкт і тепер він звучить як розрив договору оренди між Почаївською лаврою та московським патріархатом”.

    За словами Інни Макух, волонтери поділилися на групи та збирають підписи в різних мікрорайонах Тернополя. Їхня мета – зібрати 100 тисяч підписів.

    “Ми не будемо зупинятися, поки цього не скасують, поки не розірвуть цей договір між Почаївською лаврою та московським патріархатом. Поки там будуть росіяни правити, доти ми будемо з ними боротися”.

    Найсвіжіше

    Популярне