Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Чотири роки з ПЦУ: священник з Вінниці розповів про вихід релігійної громади з підпорядкування УПЦ (МП)

    Сто п’ятдесят громад на Вінниччині від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну прийняли рішення перейти до ПЦУ на загальних зборах. Нині в області до УПЦ належать 819 храмів, до ПЦУ — 323.

    Про це повідомив очільник обласного управляння у справах релігій Ігор Салецький.

    У Вінниці у підпорядкуванні православної церкви України вісімнадцять храмів. Один із них — храм Святителя Миколая, що при училищі поліції охорони. Його настоятель Вʼячеслав Буданевич до ПЦУ перейшов у 2019 року. Спочатку служби проводив у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста.

    “Я просто дуже вдячний Богу. Ми свідомо перейшли. Наш світ перевернувся”, — говорить Вʼячеслав Буданевич.

    Рішення перейти з УПЦ до ПЦУ було прийнято всією родиною священника. Разом із дружиною Людмилою вони виховують сімох дітей. На початку, розповідають, було вкрай важко: проводили служби у громадах, які вирішили перейти до православної церкви України. Тоді, за словами Людмили Буданевич, відчули сповна християнську любов вчорашніх братів по вірі: від образ до відкритих погроз.

    “Ми переживали за сім’ю, за діток. Звітували в поліцію, куди їдемо, коли, де, на якій трасі. Були дзвінки серед ночі, о другій тридцять телефонували, писали в особисті повідомлення, в соціальні мережі. Запитували, чи нам не соромно ходити по Вишенці”, — згадує Людмила Буданевич.

    Разом із В’ячеславом Буданевичем до ПЦУ перейшли майже 70 вірян. Серед них професор, завідувач кафедри філософії Олег Хома. Каже, що до храму ходить 20 років. Про незалежну від Москви церкву, розповідає, почав думати з 2014 року.

    “Якщо нас єпископи вчили, а пізніше “собори”, що в кожного народу своя церква, чому ми не можемо йти цим шляхом”, — каже Олег Хома.

    “У храмі моляться за Україну українською. Жінкам можна бути без хустини. А до причастя не обов’язково сповідатися. Наприкінці служби обійми зі священником”, — так про храм святого Миколая ПЦУ розповідають Тетяна та Павло Ободянські. Сюди, кажуть, ходять вже понад рік.

    “Якась свідомість відкрилась. Ти розумієш, що ти українець. Це твоя Батьківщина. Хлопці за нас стоять. Багато друзів дзвонять і питають, куди ви ходите в УПЦ чи ПЦУ”, — розповідає подружжя.

    Чотири роки з ПЦУ: священник з Вінниці розповів про вихід релігійної громади з підпорядкування УПЦ

    Щонеділі до храму Святителя Миколая приходять до 80 вірян, більше приміщення просто не в змозі вмістити, розповів священник. Віряни віком від 3,5 місяців до 90 років. Сини настоятеля допомагають йому під час служби. Дружина із доньками співають в хорі. Долучаються й прихожани, у них — надрукований текст молитви.

    Як повідомив Суспільному секретар управління Вінницько-Барської єпархії ПЦУ Владислав Демченко, процес переходу церков із УПЦ до ПЦУ триває. Щотижня до них за порадою приходять представники 3-4 парафій, які хочуть перейти до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне