Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    Термін розколу в церкві ввів саме московський патріархат — експерт

    Московська держава тримає руку міцно на пульсі церкви. Про це під час ефіру заявив доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України Олександр Саган.

    «московська патріархія — це частина великого державного апарату. Вони навіть це особливо не приховують. Мало хто знає, що з 1995 — 1996 років, московська патріархія підписала договори про співпрацю з всіма без винятку силовими структурами. Вони працюють у тісному зв’язку з розвідками, ФСБ та всіма іншими цими структурами. Їх діяльність скоректована з цими структурами. Однак у світі вже є втома від московського патріархату», — каже О. Саган.

    Він зауважив, що термін розколу в церкві ввів саме московський патріархат.

    «Насправді згідно канону відбулося інституційне розділення. Тобто була церква автокефальна, яка мала свою діаспору. Вона об’єдналася з частиною УПЦ мп. Філарет же просто відділився, а термінологія просто нав’язується. Якщо подивитися на 2018 рік, то Константинополь відновив в Україні свою юрисдикцію. Це засвідчує, що ніяких порушень немає. Насправді, в 90-ті роки УПЦ Київського патріархату (КП) почала швидко зростати. Для того, щоб цьому протидіяти вводиться поняття канонічна територія. Україна вважається канонічною територією московської церкви. УПЦ КП є невизнаним, але вона є канонічною. Адже не було порушено жодних канонів. Тому заяви про розкол — це маніпуляції. Адже відбулося інституційне розділення», — підкреслює експерт.

    За його словами, процес визнання церков в Україні триває. Однак проблема з автокефаліями дуже давня.

    «Перші автокефалії підтверджувалися вселенськими соборами. Перші 5 автокефалій — це Константинополь, Олександрія, Антіохія, Єрусалим та Кіпрська церква. Далі саме Константинополь надавав Томоси про автокефалію. москва ж хоче зменшити роль Константинополя у вселенському православ’ї. Однак на сьогодні спосіб отримання автокефалії залишається», — резюмує експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне