Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    На Тернопільщині відновили реєстрацію громад, які вийшли з УПЦ (МП)

    Громада села Бодаки Кременецького району офіційно перейшла з московського патріархату до Православної церкви України. Перехід зареєстрували в державному реєстрі.

    Про це розповів настоятель парафії села Петро Солтис.

    За його словами, раніше цього не могли зробити, бо на Тернопільщині не було реєстратора. Зараз процес відновили.

    Щоб офіційно зареєструвати свій перехід з УПЦ (МП) в ПЦУ жителі села Бодаки Вишнівецької громади прийшли до обласної військової адміністрації. Серед них – Лариса Дячина. Жінка розповідає, рішення вийти з московського патріархату прийняли на зборах жителів села ще в березні минулого року.

    “Зорганізувалося в нас декілька людей. Бачимо, що війна торкнулася вже багатьох сімей, і в кого здоровий глузд, ті зразу об’єдналися й почали діяти. Думали, що все вдасться мирно, але так не було, конфліктували. В нас у селі є одна церква, 20 людей ходять до церкви московського патріархату, зробили собі хатинку-глинянку і там моляться”.

    Щоб отримати статут і стати юридичною особою віряни чекали понад рік. Причина – в області не було державного реєстратора, який мав би доступ до здійснення державної реєстрації релігійних організацій. Зараз таку людину призначили. Начальник обласного управління етнополітики та свободи совісті Ігор Кульчицький розповів про механізм реєстрації релігійних громад.

    “Громада, яка має бажання змінити своє організаційне та канонічне підпорядкування, може звернутися з відповідною заявою до начальника ОВА. Для цього потрібно провести збори, прийняти рішення, зібрати підписи, оформити збори протоколом, і разом зі статутом і протоколом зборів прийти у 120 кабінет на Грушевського, 8 і подати заяву”.

    Відтепер настоятелем парафії святителя Миколая в селі Бодаки є протоієрей Петро Солтис. Священник каже, його призначили вже після переходу релігійної громади в ПЦУ.

    “Прийнявши парафію з указом митрополита Нестора, ми почали працювати над тим, щоби на державному рівні зареєструвати нашу громаду. Дякувати Богу, пройшов певний період часу і ми дочекалися такого визначного, святкового для нас часу. Маємо вже свій зареєстрований статут у новій редакції. Ми є парафією з реєстрацією на державному рівні”.

    Наразі на Тернопільщині на офіційну реєстрацію чекають шість релігійних громад, які вийшли з московського патріархату, повідомили в пресслужбі Тернопільської єпархії ПЦУ. У вівторок, 11 квітня, зареєстрували п’ять громад.

    Найсвіжіше

    Популярне