Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Рівненська облрада проголосувала за заборону діяльності УПЦ (МП)

    Рівненська обласна рада проголосувала за заборону діяльності УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) на Рівненщині та скасувала рішення депутатів 1991 та 1992 років, що стосуються діяльності релігійних організацій московського патріархату.

    Це відбулося на позачерговій сесії 10 квітня, інформує Суспільне.

    За проголосувало 55 депутатів.

    Загалом облрада прийняла об’єднане рішення, в якого входять кілька анонсованих раніше проєктів. Це, зокрема, звернення до Кабміну щодо припинення договорів оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимог Законів України. Повний текст звернення тут, наводимо уривок із нього:

    “… законні вимоги української держави виконати норми закону подається російськими пропагандистськими ЗМІ як “гоніння за віру”, а ця українська за назвою, але не за своєю суттю, релігійна організація всіляко підіграє агресорові у його підривній діяльності в Україні. Релігієзнавча експертиза, проведена відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України, встановила, що УПЦ (мп) так і не розірвала зв’язок з рпц. Натомість відмова УПЦ (мп) виконати вимоги українського законодавства дозволяє їй і далі здійснювати свою підривну діяльність, спрямовану на розкол у суспільстві, прикриваючись фальшивим статусом нібито української церкви”.

    Також Рівнеоблрада прийняла рішення “заборонити діяльність Української православної церкви (московського патріархату) на території Рівненської області”, а також “скасувати рішення виконавчого комітету Ровенської обласної ради народних депутатів від 23.07.1991 №124, від 20.08.1991 №157, від 25.09.1991 №173, від 29.10.1991 №200, від 03.12.1991 №221, від 24.12.1991 №235, від 25.02.1992 №28 в частині релігійних громад, які станом на дату прийняття цього рішення перебувають у складі Української православної церкви (московського патріархату)”.

    Керівник Рівненської єпархії УПЦ (МП), архієпископ Пимен на початку сесії звернувся до головуючого і назвав заборону УПЦ (МП) дискримінацією за релігійною ознакою.

    Окрім того, на позачерговій сесії Рівненської міської ради припинили право користування земельними ділянками на території громади, які використовує УПЦ (в єдності з Московським патріархатом).

    Йдеться про такі споруди:

    • Релігійної громади преподобного Сергія Радонезького Рівненської Єпархії УПЦ (МП), вул.Дубенська, 46;
    • управління Рівненської єпархії УПЦ (МП), вул.Казимира Любомирського, 3;
    • Релігійної громади УПЦ (МП) – Свято-Успенська церква, вул.Шевченка, 113.

    Депутат Юрій Осіпчук зачитав відредагований, з урахуванням пропозицій юридичного відділу, текст звернення депутатів Рівнеради до ВРУ.

    “З сумом констатуємо, що церковне керівництво Української православної церкви – російської православної церкви в Україні на Рівненщині, більшість представників духовенства, замість єдності у Христі в Православній Церкві України, йдуть шляхом відстрочок та пошуком довгих та сумнівних шляхів, залишаючись у структурі РПЦ на чолі з її предстоятелем. При цьому відомо багато фактів, коли громади УПЦ (РПЦУ) виявляють бажання приєднатися до ПЦУ. Проте такі прагнення блокуються церковним керівництвом, інколи – шляхом відвертих залякувань чи погроз”, – зачитав він.

    “Окремо закликаємо мирян та священнослужителів УПЦ порвати будь-який зв’язок з Росією та розпочати процес приєднання або переходу до ПЦУ. Сьогодні війна точиться не тільки за державну та територіальну незалежність від Москви, але й за духовну свободу. Кожен священнослужитель має чітко визначитися, з ким він: з окупантами чи захисниками України”, – йдеться у зверненні.

    Таке звернення 30 депутатів підтримали одноголосно.

    Найсвіжіше

    Популярне