Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    На Кіровоградщині у Розумівці відбулося урочисте богослужіння ПЦУ

    На Кіровоградщині у селі Розумівка релігійна громада Хрестовоздвиженського храму вирішила перейти до Православної церкви України.

    7 квітня там відбулося урочисте богослужіння з нагоди православного свята Благовіщення, де побував кореспондент Точки доступу.

    Божественну літургію з нагоди свята звершив архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

    Марк

    Хрестовоздвиженський храм є філією обласного краєзнавчого музею та пам’яткою архітектури, збудований орієнтовно у 1833-1855 роках.

    Директорка департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА Уляна Соколенко зазначила, що на сьогодні у храмі немає жодної юридичної громади, яка могла б служити служби і збирати вірян з Розумівки та сусідніх сіл. Всі попередні договори завершилися.

    Храм у Розумівці

    Юридично оренда з УПЦ існувала до 2018 року, але певний час тут продовжувалися служби. Це було незаконно. Але ми це припинили і, сподіваємось, що буде створена нова релігійна громада ПЦУ і ця споруда служитиме далі, як релігійна установа, – зазначила Уляна Соколенко.

    Начальниця департаменту культури підкреслила, що це єдина пам’ятка архітектури, яка є в обласній власності і яка є підконтрольною громаді області.

    Священник, який проводив тут служби раніше, нині проводить екскурсії.

    Після служби пройшли збори щодо діяльності релігійної громади у Розумівці. Архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк сказав жителям: щоб богослужіння проводили священослужителі ПЦУ, потрібно створити та зареєструвати релігійну громаду. Церква надасть юридичний супровід.

    Громада має обрати керівника, затвердити статут та подати документи до обласної адміністрації, адже храм – обласна власність. Потім заключається договір на певний термін оренди.

    Зараз зареєстрована релігійна громада УПЦ (МП).

    Розумівка

    Розумівка

    Марк

    Архієпископ Марк

    Служба

    Лаврусь

    Храм у Розумівці

    храм у Розумівці

    храм у Розумівці

    богослужіння у Розумівці

    розумівка

    Найсвіжіше

    Популярне