Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл ввів посаду головного військового священника у “зоні СВО”

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) запровадив нову посаду – головного військового священника у зоні проведення так званої спеціальної військової операції, повідомляє Бі-Бі-Сі.

    На неї призначено протоієрея Дімітрія Васілєнка, клірика Санкт-Петербурзької єпархії. Він відповідатиме за духовне наставництво російських військовослужбовців та співробітників силових структур, які перебувають у зоні бойових дій в Україні, повідомляється на сайті РПЦ.

    Після початку російського вторгнення в Україну патріарх Кіріл закликав віруючих “молитися за відновлення миру та добрих братніх відносин”, хоча й згадував якусь “третю сторону, яка розпалює конфлікти”.

    Поступово його виступи ставали дедалі войовничішими, і влітку Кіріла вперше включили до списку санкцій Британії через “підтримку російської військової агресії в Україні”.

    Папа Римський Франциск в інтерв’ю італійській газеті Corriere della Sera розповідав про свою розмову з патріархом Кірілом, де той, за словами понтифіка, прочитав йому двадцятихвилинну лекцію про причини російського вторгнення в Україну.

    У січні 2023 року Кіріл виступив із промовою, в якій закликав духовенство та мирян Російської православної церкви активніше допомагати російським солдатам, які беруть участь у війні.

    “Потрібно вміти сказати людині те, що її зміцнить, у тому числі тоді, коли пролунає команда “в атаку!” Команда, без якої не може бути перемоги, коли треба встати та йти назустріч смерті”, – сказав патріарх за трапезою у Богоявленському кафедральному соборі у Москві.

    Найсвіжіше

    Популярне