Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи можуть забрати землю у церков УПЦ (МП) у Чернівцях: думка міського голови

    Днями рішення забрати землю в церков УПЦ (що в єдності з МП) ухвалили депутати Хмельницького. Чи можливе ухвалення такого рішення у Чернівцях, висловився мер міста.

    Як відомо, 4 квітня у Хмельницькому депутати проголосували за припинення права користування земельними ділянками всім релігійним організаціям в громаді, що належать до упц (мп).

    Чи можливе таке рішення у Чернівцях – розповів міський голова Роман Клічук на пресконференції:

    «Навіть якщо ми приймемо рішення, що ми в церков забираємо землю, ми не до кінця розуміємо, на що це вплине. Що далі? Ми цю церкву не закриємо і не змусимо людей перейти в Православну церкву України. Це не складно прийняти таке рішення на сесії міської ради. У депутатського корпусу є загальне бачення і ми розуміємо, що нічого російського у Чернівцях та на Буковині не повинно бути. Але спосіб, як до цього йти, ми маємо визначити правильний. У нас тривають консультації з військовою адміністрацією та правоохоронними органами, і ми спільно шукаємо рішення, яке було б дієвим, а не популістичним», – сказав міський голова Чернівців.

    Наразі усі релігійні споруди, які знаходяться на землі, що належить місту, нічого не платять, згідно з законом України.

    За словами Романа Клічука, церкви на території міста перевірятимуть, наприклад на наявність незаконних прибудов. Також міська рада вже звернулася до правоохоронців щодо парковки, яку облаштували на території Свято-Духівського кафедрального собору упц мп, що на Соборній площі.

    «Перевірки можуть стати підставою до розірвання договору на користування землею. Але що робити далі? Забрали землю – а далі? Це не змушує церкву перейти до ПЦУ. Таке рішення мають прийняти прихожани, або ж священник, який вирішив перейти з однієї парафії у іншу. Це єдиний законний спосіб, який є на сьогоднішній день», – вважає Роман Клічук.

    Найсвіжіше

    Популярне