Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Ключі не віддали: яка подальша доля хмельницької церкви, що приєдналась до ПЦУ

    Понад дві тисячі хмельничан сьогодні, четвертого квітня, проголосували за перехід релігійної громади Хмельницького Храму Казанської Ікони Божої Матері УПЦ (що в єдності з МП) до ПЦУ.

    Сталося це на зборах біля церкви, де й зібралася громада: ключі від храму уже попередній настоятель не віддав, нагадує Суспільне.

    Понад дві тисячі хмельничан прийшли та зареєструвалися на збори з приводу переходу релігійної громади Хмельницького Храму Казанської Ікони Божої Матері з української православної церкви до православної церкви України. Валентина Гесаль розповідає, що мешкає в мікрорайоні на іншому кінці міста, та приїхала підтримати громаду.

    “Вважала своїм обов’язком 04.04 взяти участь у цьому заході. Я вражена нашими хмельничанами, дуже багато людей зібралося, тому що не місце московському патріархату на нашій українській землі”, — сказала Валентина Гесаль.

    Антоніна — жителька мікрорайону Гречани, де знаходиться церква. Жінка розповідає, що мешкає поруч із храмом, але на службу Божу ходить до іншої церкви, української.

    “Прийшли підтримати. Тому що в нас не повинно бути московської церкви. В мене син воює вже рік. Не за цих московських попів”, — говорить Антоніна.

    Та каже: чимало з її сусідів проти переходу громади з УПЦ в ПЦУ.

    “Обурюються. Звичайно, вони ж незадоволені”, — сказала Антоніна.

    Незадоволена, що храм буде відтепер український, і парафіянка, яка не називається. Жінка говорить: “Ну нащо мене показувати? Що, було рішення суду? Що, хтось сюди хоч карбованець поклав? Повинно бути вільне віросповідання!”.

    Усі присутні на зборах проголосували одностайно “за” перехід до ПЦУ. Одностайно обрали й голову парафіяльної ради — Олега Яницького. Він каже: “Тепер уже колишній настоятель храму обіцяв передати ключі від храму, та поки не зробив цього”.

    Тож перший молебень українською капелани правлять на подвір’ї храму. Капелан православної церкви України Даниїл Тарнавський розповів: “Сьогодні(ред. 04.04) були прийняті історичні рішення, що хмельницької міської ради, що хмельницької обласної ради. І ми дійсно в історичний час проживаємо, коли Україна робить дійсно правильний вибір. Люди не хочуть жити в полоні російської неволі: інформаційного полону, релігійного полону, і я переконаний в тому, що цей процес тільки починається. Я переконаний в тому, що незабаром церквам і єдності з московським патріархатом місця не буде у Хмельницькому”.

    Обрана комісія парафіяльної ради опечатала храм та всі будівлі на території. Голова парафіяльної ради Олег Яницький сказав: “Зараз головне зберегти майно, щоб вони не повернулися вночі, як злодії, не вивезли, адже це не їхнє. Бо священник розказує, що це він купляв за свої гроші”.

    Депутат Хмельницької міської ради Віталій Підгайчук розповів, чому саме сьогодні вирішили зібрати збори цієї громади: “В нас інформація з різних джерел: від мешканців і так далі, з підтвердженням того, що сьогодні була вивезена частина майна з оцієї церкви безпосередньо. Були помічені ці люди, вони вивозили автомобілями всі ці речі, якісь певні ходки вони вже встигли зробити. Вони трактують, що це все їхнє, але насправді це є власність уже нової релігійної громади. Можливо, тут теж є якісь певні речі, які їх підставляють під кримінальну відповідальність”

    За словами Віталія Підгайчука, оскільки договір про постійне користування земельною ділянкою розірваний, після реєстрації громади в ПЦУ парафіяни матимуть законне право зайти в храм та змінити замки на всіх дверях. А поки на території цілодобово чергуватиме поліція.

    Найсвіжіше

    Популярне