П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Перший випуск військових капеланів відбувся у Софії Київській

    В Україні у храмі Святої Софії Премудрості Божої відбувся перший випуск військових капеланів.  Військові священники завершили шестимісячні курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних Сил України.

    Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. “Сьогодні без перебільшення історична подія!… Мала честь вручати перші дипломи нашим військовим священнослужителям”, – прокоментувала вона, передає armyinform.com.ua

    “Нам потрібна велика армія капеланів, людей світла і сильного духу, котрі будуть підтримувати українських захисників і захисниць. На фронті стає зрозуміло, що невіруючих бійців немає”, – зазначила вона.

    За словами Маляр, дуже важливо, щоб українським захисникам на фронті було на кого спертися, а капелани – саме ті люди, на яких може спиратися українська армія.

    Підготовка тридцяти військових капеланів від п’яти релігійних організацій пройшла на базі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

    Урочисті заходи з нагоди випуску військових капеланів відбулися з благословенням предстоятелів церков та релігійних лідерів організацій, представлених серед капеланів-випускників.

    З вітальним словом виступив предстоятель Православної церкви України Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    “Сьогодні ми зібралися під склепіннями цього величного та древнього собору Святої Софії Київської для того, щоб вшанувати наших військових капеланів, які завершили перше в новітній історії навчання з підвищення кваліфікації. Я бачу обличчя капеланів, які трудяться, починаючи ще з 2014 року. Але ми живемо в нових реаліях. Ми маємо нове українське законодавство, згідно з яким капелан є військовослужбовцем. Тому всі ви повинні отримати відповідне військове звання. Ви, українські військові капелани, є духовним щитом та захистом наших військовослужбовців. Ви повинні вселяти в душі наших воїнів надію й любов. Надію на Бога, віру в Бога, а також віру в нашу спільну перемогу, тому що ми всі боремося та прагнемо мати свою незалежну, єдину, демократичну та європейську Україну. Ми обрали цей вектор розвитку, за який зараз платимо дуже високу ціну. Адже кожного дня ми повсякденно кладемо на вівтар нашої незалежності людські життя. Життя наших воїнів, мирних мешканців і дітей. Тому я бажаю, щоб Господь надихав вас, давав сил та терпіння достойно опікуватися нашими воїнами”, — сказав Епіфаній.

    Після прочитання Молитви військового капелана очільники релігійних організацій здійснили освячення почесного стяга Служби військового капеланства ЗСУ Апарату Головнокомандувача ЗСУ та провели обряд благословення своїх представників, які проходили перші шеститижневі навчання за спеціальною програмою підготовки військових капеланів-офіцерів.

    Більшість із випускників уже були в районі проведення бойових дій, де забезпечували моральну потребу воїна — залишатися людиною та підтримували духовні сили українських захисників.

    Під час заходу було анонсовано, що наразі вирішується питання щодо створення центру підготовки військових капеланів, який функціонуватиме на базі Військового інституту імені Тараса Шевченка.

    Наприкінці 2021 року набрав чинності Закон України «Про Службу військового капеланства», який унормував капеланську діяльність у Збройних Силах, Національній гвардії, Державній прикордонній службі, а також в інших військових формуваннях. На виконання положень Закону у Збройних Силах України було утворено Службу військового капеланства, яка стала окремою структурую, підпорядкованою Головнокомандувачу ЗСУ. Комплектування капеланських посад відбувається відповідно до одержаної квоти конфесійного представництва військових капеланів у ЗСУ.

    Найсвіжіше

    Популярне