Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві судитимуть “православного оглядача” Дмитра Скворцова, який переховувався в монастирі УПЦ (МП)

    Перед судом постане обвинувачений у державній зраді прокремлівський блогер, “православний оглядач” Дмитро Скворцов, який переховувався від правосуддя в монастирі УПЦ (МП).

    До суду скерований обвинувальний акт у державній зраді за ведення інформаційно-підривної діяльності проти України (ч. 1 ст. 111 КК України), повідомляє Київська міська прокуратура.

    За даними слідства, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ обвинувачений почав активно допомагати країні-агресору у проведенні підривної діяльності проти України.

    На виконання завдань кураторів з РФ чоловік готував і надсилав для публікації статті, у яких висловлював проросійські погляди. Вказані публікації розміщувалися на російських сайтах, активно «розганялися» пропагандистами в інтернеті й соціальних мережах та були доступними необмеженій кількості користувачів.

    У згаданих статтях обвинувачений заперечував існування України як держави й українського народу як повноцінного самостійного етносу, популяризував і героїзував Росію та її президента, наголошував на «високій місії» Росії у світі та її «жертовності».

    Водночас зловмисник негативно й упереджено висловлювався стосовно державних діячів України, українських мови та культури.

    Експертиза показала, що вказані виступи містили інформацію, спрямовану на розпалювання національної, міжетнічної, соціальної ворожнечі та ненависті, внесення розбрату між армією і народом, негативно впливали на громадську думку, сприяли поширенню російської пропаганди в Україні та несли загрозу національній безпеці в інформаційній сфері, що є складовою підривної діяльності.

    У серпні 2022 року фігурант отримав підозру в державній зраді, після чого почав переховуватися від правосуддя й був оголошений у розшук. Станом на цей час чоловік перебуває під вартою.

    СБУ затримала Дмитра Скворцова 19 лютого. Він переховувався від правосуддя на території Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря УПЦ (МП).

    Обвинуваченому загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.

    Найсвіжіше

    Популярне