П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Білорусь: нова структура для католиків візантійського обряду

    Папа Римський Франциск у четвер, 30 березня, заснував апостольську адміністратуру для віруючих візантійського обряду в Білорусі, призначивши архімандрита Яна Сергія Гаєка, члена Конгрегації маріан (MIC), апостольським адміністратором новоствореного церковного округу.

    Католицька громада візантійського обряду в Білорусі є спадкоємицею єпархій Київської митрополії, які у 1596 році уклали Брестську унію з Апостольським Престолом, наголошується в офіційному повідомленні Святішого Престолу, повідомляє Vatican News.

    За часів Російської Імперії ці структури було ліквідовано. 1939 року митрополит Андрій Шептицький створив у Білорусі екзархат, але його розвитку завадила Друга світова війна та наступний період комуністичного панування. У 1988 році розпочалося відродження церковних громад, і з 1993 року вони були доручені пастирському керівництву апостольського візитатора. В даний час на території нової апостольської адміністратури для віруючих візантійського обряду в Білорусі налічується 16 церковних парафій, у яких служать 16 священиків і 3 диякони.

    Архімандрит Ян Сергій Гаєк народився 8 лютого 1949 року в Польщі, після школи вступив до Конгрегації маріан в ім’я Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, 23 червня 1974 р. був висвячений у пресвітери. Навчався в Люблінському католицькому університеті та в Папському східному інституті, 1983 року захистив докторську дисертацію. Священик викладав східне богослов’я в Інституті екуменічних досліджень Люблінського католицького університету. 1993 року Папа Іван Павло II призначив його апостольським візитатором для вірних візантійського обряду в Білорусі. 1996 року монсеньйор Гаєк отримав титул архімандрита, а 1997 року став консультантом ватиканської Конгрегації Східних Церков.

    Найсвіжіше

    Популярне