П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Сьогодні святкуємо Благовіщення: Історія і значення свята

    Сьогодні день Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з 12 головних (двунадесятих) свят в православному календарі.

    Благовіщення Пресвятої Богородиці – в цей день Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив Їй про прийдешнє народження Ісуса Христа – Сина Божого.
    Благовіщення, означає зачаття Ісуса Христа, але не плоцьке, звичайне, а чудесне. Дією благодаті Божої в лоні Марії почався розвиток нового людського життя. Цинічні «фізіологічні» аргументи краще залишити при собі – християни не гірше скептиків знають закони біології, а тому і говорять про диво. Це диво не стільки в тому, що Марія чудесним чином завагітніла, а в тому, що сам Бог став людиною, щоб людина стала Богом.

    Творець світу Ісус Христос не просто вселяється в Діву. Через архангела Гавриїла Він (Вседержитель, Владика і Господь) смиренно просить згоди у тієї дівчини. І лише коли Він чує людську згоду — «Хай буде мені по слову Твоєму» — лише тоді вселяється в неї.

    Так починається історія Євангелія. Попереду в младенця Ісуса – Різдво, зцілення одержимих, Таємна Вечеря і арешт, Розп’яття й Воскресіння …

    Санта-Мария-Мадджоре. 1295 г.
    Санта-Марія-Мадджорі. 1295 р.

    Історія свята Благовіщення

    Датою Благовіщення Західна і Східна Церква вважає 25 березня. Ця дата відстає рівно на 9 місяців від 25 грудня, яке з IV століття спочатку на Заході, а потім на Сході вважається днем ​​Різдва Христового. Крім того, це число узгоджується з уявленнями древніх церковних істориків про те, що Благовіщення і Великдень як історичні події відбулися в один і той же день року.

    Відкриття св. рівноапостольною імператрицею Оленою на початку IV ст. святих місць земного життя Господа Ісуса Христа і розпочате нею будівництво храмів на цих місцях (зокрема, в Назареті) викликало зростання інтересу до події Різдва Христового і таємниці Втілення; можливо, з цим пов’язано і встановлення Благовіщення як окремого свята. На початку VIII ст. вірменський автор Григор Ашаруні писав, що свято Благовіщення було встановлене святителем Кирилом Єрусалимським, тобто в 3-й чверті IV ст.

    Шнорр фон Карольсфельд, 1818

    Сенс свята

    Благовіщення – це день благої вісті про те, що знайшлася у всьому світі Діва, яка так вірить Богу, так глибоко здатна на покору й довіряє Йому, що від Неї може народитися Син Божий.

    Св. Григорій Палама говорить, що Благовіщення і втілення Сина Боджого було б так само неможливим без вільної людської згоди Божої Матері. Так само воно було б неможливо без творчої волі Божої. І в цей день Благовіщення ми в Божій Матері споглядаємо Діву, Яка всім серцем, усім розумом, всією душею зуміла довіритися Богові до кінця.

    Ніколи ніяка джерельна вода не була настільки чистим дзеркалом сонця, як Пречиста Діва Марія була дзеркалом чистоти. В цей день Богородиця, за словом святих отців, стала «Небом», «Раєм», «Ковчегом».

    Благовіщення. Франческо Альбані

    Найсвіжіше

    Популярне