П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Підтримка РПЦ війни. Чи будуть православні церкви судити патріаха Кирила — пояснює архімандрит Говорун

    Архімандрит, доктор філософських наук та професор Університетського коледжа Стокгольма Кирило Говорун в інтерв’ю Radio NV розповів, чи будуть православні церкви судити патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва) за підтримку війни Росії проти України.

    «Були ініціативи неодноразові про те, щоб скликати певні судові інститути, які існують в традиційно-православній церкві. Наприклад, інститут пентархії. Це п’ять давніх церков, п’ять давніх патріархатів, які існували ще в добу християнської античності. Зараз їх чотири залишилося, колись їх було п’ять — це Рим, Константинополь, Александрія, Антіохія та Єрусалим. Зараз їх залишилося чотири, тому що з римською церквою ми розійшлися шляхами ще в середньовічну добу. … Йшлося про те, щоб, можливо, відновити цей інститут. І саме через цей інститут засудити винуватців цієї війни», — розповів архімандрит.

    Однак, за його словами, це складно зробити «політично і технічно», бо Антіохійька церква, яка входить до пентархії, знаходиться під впливом Росії через режим Башара Асада в Сирії.

    «І тому навряд чи зараз можна говорити про реальну можливість якогось загальноцерковного засудження і ідеології „російського світу“, і тих, хто пропагує цю ідеологію», — вважає Кирило Говорун.

    Архімандрит пояснив, що зараз більше йдеться про створення точки зору із засудженням російської ідеології, яка підтримує війну, що домінувала б у православному світі.

    «Це може бути голос богословів, церковних діячів, ієрархів, тощо. Це така сума голосів, яка має бути досить голосною для того, щоб зробити дуже чітку заяву, що ця ідеологія несумісна з християнством», — зазначив він.

    Найсвіжіше

    Популярне