П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Українці не можуть молитися в Церкві, яку очолює спонсор війни, – голова Сейму Литви

    Українці, які втекли від війни до Литви, не можуть молитися в Церкві, очолюваній “патріархом-вояком” Кірілом, каже спікерка Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен.

    Голова парламенту подякувала Вселенському патріарху Варфоломію, який перебував з візитом у Литві за підтримку п’ятьох литовських православних священнослужителів, які не згодні з позицією Московського патріарха, яких повернули до сану священників, передає LRT.

    “Користуючись нагодою, хотіла б подякувати Його Всесвятості Вселенському Патріархату за те, що задовольнив апеляцію п’ятьох священиків, відлучених Московським Патріархатом, та відновили їхній статус, прийняли їх до материнської Церкви та дали їм можливість знову звершувати Євхаристію. Більше того, я вважаю цей крок відновленням історичної справедливості”, – сказала спікерка під час конференції з міжкультурного та релігійного діалогу, яка відбулася в Сеймі в середу.

    За словами Вікторії Чміліте-Нільсен, це рішення дає надію не лише згаданим священникам, а й віруючим. Адже православна громада в Литві наразі зросла з прибуттям понад 70 000 осіб. Це українці, які втекли від війни.

    “В церкві, очолюваній Кірілом, який підтримує війну в Україні, вони не можуть молитися”, – заявила голова парламенту.

    “Православну громаду в Литві відвідують білоруси, які врятувалися від репресій, або навіть росіяни, які знайшли притулок у Вільнюсі від кремлівських репресій”, – сказала вона.

    Вікторія Чміліте-Нільсен підкреслила, що коли йдеться про міжрелігійний та міжкультурний діалог, Вільнюс є особливим місцем, він відомий як місто релігійної толерантності.

    “У Вільнюсі слово Боже поширювалося з любов’ю, а не мечем. Тому для нас, віленчан і нащадків Великого князівства Литовського, абсолютно неприйнятно, коли імперіалістичні прагнення кремлівського режиму прикриті Богом. У цьому світлі ми також бачимо ситуацію литовських православних”, – сказала вона.

    “Ми повинні забезпечити можливість литовським православним віруючим усіх національностей сповідувати свою віру без конфлікту зі своєю совістю”, — підкреслила голова парламенту.

    Найсвіжіше

    Популярне