П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Зривали українські прапори і виносили майно: як на Буковині УПЦ (МП) покидала храм у Юрківцях

    Віряни Православної церкви України у селі Юрківці, що на Буковині, змогли вперше провести святкову літургію після того, як здійснили перехід від московського патріархату

    Про це для “Еспресо.Захід” повідомив громадський активіст з села Юрківці Григорій Довгий.

    “У храм ми заходили у присутності поліції та місцевої влади. Мали усі відповідні погодження і дозволи. Попри те, що деякі представники московського патріархату стояли на заваді, аби ми потрапили всередину храму, ми все ж потрапили туди.

    До речі, вони навіть спали у храмі пів року. А коли дізнались, що віряни ПЦУ мають на руках вже всі документи, повиносили з церкви усе майно: ікони, килими, навіть ворота зрізали. Залишили порожній храм”, – додає Григорій Довгий.

    Також віряни мають підтверджувальний документ від ОВА, що саме їхня релігійна організація, ПЦУ є єдиною чинною в селі.

    “Вперше заходили до храму важко. Нас не пускали й навіть скаржилися на тілесні ушкодження. Зривали з нас синьо-жовті прапори. Попри все, святкова літургія відбулась, були представники влади, 5 священників. Для українців — це велика перемога. А те, чого в храмі не вистачає, діаспора обіцяє допомогти придбати”, – каже громадський активіст.

    У коментарі для “Еспресо.Захід” в поліції Чернівецької області повідомили, що 18 березня до поліції надійшли три повідомлення, щодо можливих протиправних дій, вчинених біля церкви в с. Юрківці.

    “За всіма фактами правоохоронці одразу розпочали проведення ретельних перевірок та встановлення обставин подій. Одне з повідомлень – про травмування пальця одного із місцевих жителів. Особи даного інциденту встановлені. Відомості про дану подію поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України”, – повідомляють правоохоронці.

    Поліцейські наголосили, що грубих правопорушень вони не допустили.

    До слова, Григорій Довгий та інші парафіяни ПЦУ, які були присутні на першій літургії, зазначають, що на їхню адресу уже надходять погрози щодо “рейдерського” захоплення (за формулюванням представників МП) храму.

    Нагадаємо, 22 жовтня минулого року громада села Юрківці висловила бажання стати частиною Православної церкви України, розірвавши будь-які зв’язки з Московією.

    Найсвіжіше

    Популярне